Regatul Unit lansează o investigație antitrust asupra AppStore-ul Apple

by | 5 Mar 2021 | Social

Autoritățile de reglementare antitrust britanice au lansat o investigație a AppStore-ului Apple, după ce dezvoltatorii s-au plâns că politicile gigantului tehnologic a inceput să-i sufoce din ce in ce mai mult.

Autoritatea britanică pentru piața concurențială a declarat că investighează termenii pe care Apple îi impune dezvoltatorilor care doresc să distribuie aplicații prin AppStore, precum și reclamații cu privire la comisioanele piperate pe care le percepe Apple pentru achizițiile efectuate prin intermediul iPhone și iPad.

Ancheta va examina dacă Apple are o „poziție dominantă” pe piața de aplicații din Marea Britanie și dacă impune dezvoltatorilor „condiții neloiale sau anticoncurențiale”, au spus oficialii.

„Milioane dintre noi folosim aplicații în fiecare zi pentru a verifica vremea, pentru a juca un joc sau pentru a comanda mâncare”, a declarat  într-un comunicat Andrea Coscelli, directorul executiv al Autorității pentru piața concurențială. „Deci, plângerile conform cărora Apple își folosește poziția pe piață pentru a stabili condiții neloiale ce pot restrânge alegerea noastra necesită o examinare atentă.”

Ingrijorările au inceput anul trecut, când Epic Games, compania din spatele popularului joc video „Fortnite”, a dat în judecată Apple pentru scaderea cu 30% a vanzarilor. Apple a scos „Fortnite” din App Store după ce Epic a lansat un sistem de plăți pentru a evita comisioanle platite către Apple.
Procesul intentat de Epic a fost susținut si de alți giganți tehnologici precum Facebook, Match Group sau Spotify, care au depus anul trecut o plângere antitrust împotriva Apple la Uniunea Europeană.

Autoritatea pentru reglementarea pieței a declarat că va „continua să se coordoneze îndeaproape” cu Comisia Europeană, care a deschis deja trei investigații în legatura cu AppStore. Autoritățile de reglementare britanice au menționat că ancheta lor este în stadiu incipient și nu a ajuns incă la o concluzie.

Apple a spus că va colabora cu oficialii britanici pe măsură ce ancheta este in desfașurare. Compania cu sediul în California și-a apărat politicile AppStore spunând că ele se aplică în mod egal tuturor dezvoltatorilor care utilizează platforma.

„Magazinul de aplicații a fost un motor de succes pentru dezvoltatorii de aplicații, în parte datorită standardelor riguroase pe care le avem, aplicate în mod echitabil și egal tuturor dezvoltatorilor, pentru a proteja clienții de malware și pentru a preveni colectarea de date fără consimțământul lor”, a declarat Apple.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading