România blochează proiecte de dezvoltare ale Ungariei în Transilvania făcându-i pe etnicii maghiari să sufere

by | 1 Mar 2023 | Social

Ungaria a cheltuit miliarde de euro pentru a sprijini comunitățile maghiare din România, dar zona politică din România, nu este chiar mulțumită de asta, date fiind relațiile proaste care există de multe secole între români și maghiari. Cei ce suferă sunt chiar maghiarii din România care, dacă România nu-i ajută, nu vor mai fi ajutați nici de Ungaria.

Ministerul român de Externe duce o politică deliberată de a nu sprijini dezvoltarea finanțată de maghiari în Transilvania, guvernul român blocând acum ajutorul maghiar dar și alte proiecte din zonă. În centrul problemei se află obiecția României ca Ungaria să ofere sprijin financiar zonei Transilvaniei, care este populată în multe părți  de etnici maghiari.

Mónika Kozma, directoarea Fundației Pro Economica, a declarat  că guvernul ungar plănuia să lanseze o licitație de dezvoltare rurală pentru fermierii locali din regiune. Cu toate acestea, potrivit portalului de știri transilvănean în limba maghiară Transtelex , Ministerul de Externe român este de părere că nu există un acord bilateral între București și Budapesta pentru ca statul maghiar să „implementeze programe de finanțare pe teritoriul României”.

„În absența unui astfel de acord, nu există acordul din partea română ca partea maghiară să deruleze astfel de programe în România”, a anunțat Ministerul de Externe al României într-un comunicat.

Kozma a indicat că implementarea programului în regiunile din vestul României necesită un acord între cele două guverne, care este în prezent în derulare.

Negocierile privind continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei au început sub guvernarea precedentă de la București, care a impus condiții diferite pentru investițiile economice maghiare în Transilvania.

„Partea maghiară poate deci lansa noua licitație dacă acordul mult așteptat cu România poate fi finalizat”, a spus Kozma. Acest acord întârzie însă.

De la discursul premierului maghiar Viktor Orbán în Transilvania vara trecută, primit cu furie la București, proiectele de dezvoltare finanțate de statul maghiar în Transilvania au constituit o temă constantă în presa românească.

Etichete: România | Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading