România se află printre țarile cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică pentru populație

by | 1 Nov 2022 | Social

Intervețiile guvernamentale de compensare a prețurilor la energie și gaz nu par o soluție pe termen lung pentru că prețurile nu pot fi ținute în frâu. Ne îndreptăm tot mai sigur către o piață reglementată, de unde am ieșit prea repede și la momentul nepotrivit.

În prima jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic din UE au crescut brusc în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 22,0 EUR la 100 kWh la 25,3 EUR la 100 kWh, arată cel mai recent raport Eurostat.

Prețurile medii ale gazelor au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 6,4 EUR la 100 kWh la 8,6 EUR la 100 kWh în prima jumătate a anului 2022. Prețurile cu ridicata pentru energie electrică și gaze au crescut substanțial în UE. Costurile de energie și de aprovizionare, afectate de situația geopolitică actuală, agresiunea militară rusă în Ucraina, au determinat creșterea în principal.

Comparativ cu un an în urmă, ponderea taxelor și taxelor în facturile finale de energie electrică și gaze percepute de gospodăriile din UE în prima jumătate a anului 2022 a scăzut semnificativ, pe măsură ce statele membre au instituit alocații și subvenții guvernamentale pentru a atenua costurile ridicate ale energiei. Comparativ cu prima jumătate a anului 2021, ponderea impozitelor în factura de energie electrică a scăzut brusc de la 39% la 24% (-15,5%), iar în factura la gaze de la 36% la 27% (-8,6%).

Prețurile energiei electrice pentru uz casnic au crescut în 22 de state membre ale UE în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu prima jumătate a anului 2021. Cea mai mare creștere (exprimată în monede naționale) a fost înregistrată în Cehia (+62%), înaintea Letoniei (+59% ), Danemarca (+57%), Estonia și România (ambele cu 55%).

Datele indică scăderi ale prețurilor la energie electrică pentru uz casnic în rândul cinci state membre: Țările de Jos (-54%), Slovenia (-16%), Polonia (-3%), Portugalia și Ungaria (ambele -1%). Scăderile din Țările de Jos, Slovenia și Polonia au fost legate de subvenții și alocații guvernamentale, în timp ce în Ungaria prețurile sunt reglementate.

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în prima jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Țările de Jos (5,9 EUR la 100 kWh), Ungaria (9,5 EUR) și Bulgaria (10,9 EUR) și cele mai ridicate în Danemarca (45,6 EUR), Belgia (EUR). 33,8), Germania (32,8 EUR) și Italia (31,2 EUR).

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading