Scăderea drastică numărului de spermatozoizi pune în pericol omenirea

by | 17 Nov 2022 | Social

Reproducerea umană poate fi amenințată în viitor din cauza scăderii numărului de spermatozoizi înregistrate de ceva vreme. Pe baza datelor globale, concentrația de spermatozoizi la bărbați s-a redus cu mai mult de jumătate în ultimii patruzeci de ani, iar tendința se accelerează, a scris ziarul britanic The Guardian, cu referire la un studiu la un studiu.

Potrivit cercetărilor bazate pe date de la 153 de bărbați, publicate în revista Human Reproduction Update, concentrația medie de spermă a scăzut de la 101,1 milioane/mililitru la 49,0 milioane/mililitru între 1973 și 2018, o scădere de 51,6 la sută. S-a observat o scădere cu 62,3% a numărului total de spermatozoizi.

Cercetătorii au raportat deja în 2017 că concentrația de spermatozoizi a scăzut cu circa jumătate în ultimii patruzeci de ani. Cu toate acestea, la acea vreme aveau date doar din Europa, America de Nord și Australia. Cel mai recent studiu a acoperit mai mult de 53 de țări, așa că scăderea concentrației de material seminal a fost deja confirmată în America Centrală și de Sud, Africa și Asia.

În plus, rata de scădere este din ce în ce mai rapidă. Cercetătorii au arătat că, în timp ce scăderea anuală este de numai 1,16 la sută în datele colectate din 1972, este de 2,64 la sută în datele colectate din 2000.

Potrivit unor studii anterioare, dacă numărul de spermatozoizi scade sub 40 de milioane pe mililitru, fertilitatea este în pericol și, odată cu aceasta, capacitatea de reproducere a rasei umane. Deși cercetătorii au luat în considerare sau au exclus mulți factori – vârsta, timpul de la ultima ejaculare a bărbaților din eșantion, infertilitatea – studiul are limitări. Una dintre ele este că autorii nu s-au ocupat de alți markeri ai calității spermei.

Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea din Sheffield, a lăudat analiza, dar a fost sceptic cu privire la constatarea că concentrația spermatozoizilor a fost redusă drastic. Potrivit acestuia, motivul unei astfel de discrepanțe în date se găsește în creșterea preciziei măsurătorii. Levine a subliniat că acest lucru este contrazis de faptul că scăderea a devenit și mai vizibilă în ultimii ani. Potrivit experților, în spatele scăderii se pot afla mulți factori, inclusiv substanțele chimice care perturbă funcționarea sistemului endocrin, factorii de mediu, fumatul, consumul de alcool, excesul de greutate și o alimentație nesănătoasă.

Richard Sharpe, expert în reproductibilitate masculină la Universitatea din Edinburgh, a subliniat: aceste date înseamnă că bărbaților le este necesar mai mult timp pentru a concepe un copil, în timp ce femeile au amânat nașterile până la treizeci chiar patruzeci de ani, când fertilitatea feminină este deja mai scăzută.

El a remarcat că aceasta nu este o problemă doar pentru cuplurile care așteaptă binecuvântarea copiilor, ci și pentru societate, deoarece în următoarele decenii mai puțini tineri vor intra pe piața muncii pentru a susține numărul tot mai mare de persoane în vârstă.

Etichete: pericol

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading