Scrisoare deschisă de la Roger Waters către soția președintelui ucrainean

by | 7 Sep 2022 | Social

Duminică, 4 septembrie 2022
Stimata doamna Zelenska,
Inima mea sângerează pentru dumneavoastra și pentru toate familiile ucrainene și rusești, devastate de teribilul război din Ucraina. Sunt în Kansas City, SUA. Tocmai am citit un articol pe BBC.com, aparent preluat dintr-un interviu pe care l-ați înregistrat deja pentru un program numit „Duminică cu Laura Kuenssberg” care urmează să fie difuzat la BBC astăzi, 4 septembrie. BBC.com vă citează spunând că „Dacă sprijinul pentru Ucraina este puternic, criza va fi mai scurtă”. Hmmm? Cred că asta ar putea depinde de ceea ce înțelegeți prin „sprijin pentru Ucraina”? Dacă prin „sprijin pentru Ucraina” înțelegeti ca Occidentul să continue să furnizeze arme guvernului de la Kiev, mă tem că s-ar putea să vă înșelati amarnic. Aruncarea de gaz pe foc, sub formă de armament, nu a funcționat niciodată în trecut pentru a scurta un război și nu va funcționa nici acum, mai ales pentru că în acest caz, cea mai mare parte a gazului (1) este aruncat pe foc de la Washington, care se află la o distanță relativ sigură de conflagrație și (2) „aruncătorii de gaz” și-au declarat deja interesul pentru ca războiul să se desfășoare cât mai mult timp posibil. Mi-e teamă că noi și prin noi mă refer la oameni ca dumneavoatra și ca mine, care doresc pace în Ucraina, care nu doresc să se lupte până la ultima viață ucraineană și chiar mai rău, până la ultima viaţă de pe planeta. Dacă în schimb, dorim să obținem un rezultat diferit, este posibil să trebuiască să căutăm o cale diferită și acea cale poate fi gasită în bunele intenții declarate anterior de soțul dumneavostră.
Da, mă refer la platforma cu care a candidat atât de lăudabil pentru funcția de președinte al Ucrainei, platformă pe baza căreia a obținut victoria istorică la alegerile democratice din 2019. El a lansat următoarelor promisiuni:
1. De a pune capăt războiului civil din Est și a aduce pace în Donbas autonomie parțială în Donețk și Lugansk.
2. Să ratifice și să implementeze restul acordului de la Minsk 2.
Se poate doar presupune că politicile electorale ale soțului dumneavoastra nu s-au potrivit cu anumite facțiuni politice din Kiev și că acele facțiuni l-au convins pe soțul dumneavoastră să-și schimbe diametral opinia ignorând mandatul dat de popor. Din păcate, soțul tău a fost de acord cu acele demiteri totalitare, antidemocratice iar forțele naționaliste extreme care pândiseră răuvoitoare în umbră au condus de atunci Ucraina. Tot de atunci ei au depășit orice număr de linii trasate care au fost stabilite destul de clar de-a lungul timpului de vecinii voștri, Federația Rusă și în consecință, naționaliștii extremi, au pus țara pe calea acestui dezastruos război.
Nu voi mai continua.
Dacă greșesc, vă rog să mă ajutați să înțeleg cum?
Dacă nu greșesc, vă rog să mă ajutați în eforturile mele sincere de a-i convinge pe liderii noștri să oprească măcelul, măcel care servește doar intereselor claselor conducătoare și ale naționaliștilor extremi atât aici, în Occident, cât și în frumoasa voastră țară, pe cheltuiala celorlalți, a oamenilor obișnuiți, atât aici, în Vest, cât și în Ucraina și de fapt a oamenilor obișnuiți din întreaga lume.
Nu ar fi mai bine să cereți punerea în aplicare a promisiunilor electorale ale soțului dumneavoastră și să puneți capăt acestui război mortal?
Cu dragoste,
Roger Waters

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading