Socialiștii danezi și suedezi luptă împotriva directivei privind salariul minim

by | 26 Nov 2021 | Social

Directiva privind salariul minim este un obiectiv politic cheie pentru social-democrații europeni, dar partidele de stânga și sindicatele din Danemarca și Suedia o consideră un pericol pentru modelul lor de piață a muncii. Ei au strâns suficiente semnături pentru a forța un vot în plenul Parlamentului European din noiembrie, ceea ce ar putea amâna directiva cu luni de zile.

Când comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unui raport menit să consolideze poziția Parlamentului cu privire la directiva privind salariul minim a UE, social-democrații europeni au sărbătorit o victorie preliminară pentru agenda lor politică.

Modelul nordic

Piața daneză și cea suedeză a muncii sunt organizate aproape exclusiv în jurul negocierilor colective. Sindicatele și angajatorii negociază condițiile de muncă direct între ele, fără nicio implicare a statului.

Directiva privind salariul minim propusă de comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului European ar obliga statele membre care au o acoperire a negocierilor colective de mai puțin de 80% să elaboreze planuri naționale de acțiune pentru a aduce acoperirea peste acest nivel.

Politicienii danezi și suedezi se tem că textul va permite unei viitoare Comisii UE sau Curții de Justiție a UE să impună obligații Danemarcei și Suediei pe baza acestei directive.

Dacă Parlamentul va vota în favoarea deschiderii raportului la amendamente, susținătorii versiunii actuale se tem că directiva va fi blocată într-un val de propuneri de amendamente, ceea ce va duce la o întârziere de câteva luni, pierzând astfel „fereastra de oportunitate” din cadrul președinția franceză.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading