Directiva privind salariul minim este un obiectiv politic cheie pentru social-democrații europeni, dar partidele de stânga și sindicatele din Danemarca și Suedia o consideră un pericol pentru modelul lor de piață a muncii. Ei au strâns suficiente semnături pentru a forța un vot în plenul Parlamentului European din noiembrie, ceea ce ar putea amâna directiva cu luni de zile.

Când comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unui raport menit să consolideze poziția Parlamentului cu privire la directiva privind salariul minim a UE, social-democrații europeni au sărbătorit o victorie preliminară pentru agenda lor politică.

Modelul nordic


Piața daneză și cea suedeză a muncii sunt organizate aproape exclusiv în jurul negocierilor colective. Sindicatele și angajatorii negociază condițiile de muncă direct între ele, fără nicio implicare a statului.

Directiva privind salariul minim propusă de comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului European ar obliga statele membre care au o acoperire a negocierilor colective de mai puțin de 80% să elaboreze planuri naționale de acțiune pentru a aduce acoperirea peste acest nivel.

Politicienii danezi și suedezi se tem că textul va permite unei viitoare Comisii UE sau Curții de Justiție a UE să impună obligații Danemarcei și Suediei pe baza acestei directive.

Dacă Parlamentul va vota în favoarea deschiderii raportului la amendamente, susținătorii versiunii actuale se tem că directiva va fi blocată într-un val de propuneri de amendamente, ceea ce va duce la o întârziere de câteva luni, pierzând astfel „fereastra de oportunitate” din cadrul președinția franceză.