Statul eșuat a lui Iohannis refuză dreptul la viață bolnavilor de cancer. Singura cale, justiția

by | 3 Nov 2021 | Social

Instanţa a fost singura soluţie pentru ca o ieșeancă diagnosticată cu cancer cerebral să obțină dreptul la tratament compensat, anunță Ziarul de Iași.

Avastin, medicamentul prescris de medici unei ieșence nu a putut fi achiziționat pentru că acesta figura compensat 100% doar pentru pentru cancer colorectal, bronhopulmonar, renal și ovarian, nu și pentru cancer cerebral de care suferea Alina P.

Un flacon costă între 1.270 şi 4.800 de lei, în funcţie de concentraţie, o sumă prea mare pentru ieșeancă, iar aceasta a apelat la mai multe instituții pentru clarificarea situației.

Alina P. s-a adresat iniţial Ministerului Sănătăţii pe cale administrativă, pentru a obţine actualizarea listei medicamentelor compensate, dar fără succes.

Ministerul Sănătăţii şi Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMD) au dat răspunsuri evazive, iar Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate nici nu a răspuns.

În consecință, ea a cerut Curţii de Apel ca printr-o ordonanţă preşedinţială să dispună actualizarea de urgenţă a listei medicamentelor compensate, ca şi emiterea ordinului privind constituirea comisiei de avizare. Instituțiile chemate în judecată au cerut respingerea solicitării, invocând fie că nu au responsabilităţi în domeniu, fie că femeia nu justifică un interes legitim pentru a se adresa instanţei.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii instituțiilor statului şi-au explicat refuzul de a include Avastinul în lista medicamentelor compensate şi pentru glioblastom prin faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă nu a cerut aceasta. Refuzul a fost considerat de judecători ca nejustificat.

Etichete: Iohannis

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading