Țările nordice conduc când vine vorba de libertatea presei

by | 13 May 2022 | Social

În numărul din 2022 al World Press Freedom Index, Reporteri Fără Frontiere a clasat cele patru țări nordice plus Estonia ca având cea mai liberă presă din lume. Norvegia a obținut cel mai mare scor, urmată de Danemarca, Suedia, Estonia și Finlanda.

Poziția în clasament a Estoniei este o îmbunătățire majoră după ce a fost pe locul 11 ​​în 2019, pe locul 14 în 2020 și pe locul 15 în 2021. Potrivit Baltic Times, ministrul de Externe al Estoniei Eva-Maria Liimets a comentat despre clasamentul din 2022, explicând că „Estonia are un rol principal în apărarea libertății presei în lume.”

Într-un comentariu, Emerging Europe notează că cultura politică din Estonia este caracterizată de „neutralitate relativă” în relațiile sale cu presa. În același timp, în evaluarea lor asupra Estoniei, Reporteri Fără Frontiere (RWB), a observat că „jurnaliştii se confruntă cu riscul autocenzurii din cauza legislaţiei anti-defăimare şi a hărţuirii cibernetice”.

Despre libertatea presei norvegiene, RWB concluzionează:

Cadrul legal din Norvegia care protejează libertatea presei este robust. Piața media este vibrantă, având un serviciu public puternic de radiodifuziune și un sector privat diversificat, cu companii care garantează o independență editorială extinsă.

De asemenea, se spune că Norvegia are un mediu politic favorabil jurnalismului. În general, politicienii țării „se abțin de la a eticheta acoperirea nefavorabilă drept „știri false”.

Danemarca, deși ocupă locul al doilea în lume pentru libertatea presei, este mustrată în raportul Index:

La sfârșitul anului 2021, poliția și agențiile de informații ale apărării au întreprins ceea ce a fost o încercare extraordinară de a intimida jurnaliștii, făcându-se referire în același timp la clauze legale legate de înalta trădare, deși acestea nu sunt niciodată aplicate pe timp de pace.

Presa suedeză, deși rămâne relativ liberă, este în mod continuu „vizată de amenințări, campanii de ură online și procese abuzive”. Acest lucru afectează negativ capacitatea presei de a funcționa liber.

Coreea de Nord ocupă ultimul loc când vine vorba de libertate presei.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading