Un cetățean român din Marea Britanie este suspectat că a asistat grupul de hackeri Killnet în atacul său cibernetic împotriva site-urilor românești.

Cetăţeanul român, aflat acum în custodia autorităţilor britanice, şi-a oferit sprijinul prin traducerea materialelor grupului de hackeri din rusă în română şi prin identificarea unor potenţiale ţinte de atac, a declarat marţi (3 mai) ministrul de Interne Lucian Bode.

​Românul care i-ar fi ajutat pe hackerii de la KillNet care au atacat mai multe site-uri oficiale și private din România este un tânăr de 23 de ani din Satu Mare, Ioan Feher, scrie PresaSM.


Hackerii care fac parte din gruparea pro-rusă Killnet sar în apărarea lui Ioan Feher, tânărul român bănuit i-a ajutat în recentele atacuri cibernetice asupra unor site-uri din România. Într-un mesaj postat pe reţeaua Telegram, hackerii susţin că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet” şi ameninţă că, dacă Ioan Feher nu este eliberat în 48 de ore, vor „distruge” România, Marea Britanie şi Moldova.

De la organizații guvernamentale la site-uri media, mai multe site-uri web din România au fost lovite de puternice atacuri Distributed-Denial-of-Service (DDoS) în ultimele zile.

La sfârșitul săptămânii trecute, grupul de hackeri pro-ruși Killnet și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile împotriva mai multor site-uri guvernamentale din România, inclusiv pagina oficială a guvernului și a ministerului apărării. De asemenea, a vizat partide politice, organizații culturale și chiar companii.

Potrivit autorității naționale de securitate cibernetică, al cărei site web a fost și el dat jos pentru o perioadă din cauza unui atac, numărul adreselor IP folosite pentru atacuri cibernetice împotriva instituțiilor publice și private din România a crescut de cinci ori în weekend.