Un judecător a stabilit că guvernul SUA poate continua procesul antitrust împotriva Facebook

by | 2 Feb 2022 | Social

Un judecător federal a hotărât că Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA poate continua procesul antitrust împotriva companiei Meta, cunoscută anterior ca Facebook, după ce a respins cazul în iunie anul trecut.

Judecătorul districtului Columbia, James Boasberg, a declarat într-un memoriu de opinie că prima plângere a FTC „s-a impiedicat în blocstart”, menționând că instanța a concluzionat anul trecut că comisia nu a reușit să stabilească în mod plauzibil „că Facebook deține putere de monopol pe piața serviciilor de rețele sociale personale (PSN)”.

Cu toate acestea, în 2021 instanța „a lăsat ușa deschisă” pentru ca agenția să modifice plângerea și să-și reia procesul, ceea ce a făcut.

„Acceptând cu nerăbdare o astfel de invitație, FTC a depus o plângere modificată, care conține completări și revizuiri semnificative, menite să rezolve deficiențele identificate în avizul prealabil al Curții”

, a declarat marți judecătorul Boasberg.

Versiunea revizuită, a spus Boasberg, prezintă aceleași argumente ca și procesul precedent, dar de data aceasta cu suficiente presupuse fapte „pentru a stabili în mod plauzibil că Facebook exercită putere de monopol pe piața serviciilor PSN”.

De asemenea, FTC a

„pretins în mod adecvat că cota de piață dominantă a companiei pune bariere altor companii să intre pe acea piață” explicând „că Facebook nu numai că deține putere de monopol, ci că și-a menținut în mod intenționat această putere prin comportament anticoncurențial – în special, prin achizițiile Instagram și WhatsApp.”

Cu toate acestea, judecătorul Boasberg a spus că instanța nu va permite FTC să avanseze cu acuzațiile sale cu privire la politicile de interoperabilitate ale Facebook, deoarece compania a anunțat că a abandonat aceste politici în 2018.

„Cu toate acestea, Facebook încearcă să respingă încă o dată procesul, susținând că cel mai recent efort al FTC este asemănător cu rearanjarea șezlongurilor de pe Titanic. Deși agenția s-ar putea confrunta cu o sarcină grea pe drum în a-și dovedi acuzațiile, Curtea consideră că acum a înlăturat obstacolele și se poate trece la descoperire”

, a spus Boasberg.

FTC a intentat procesul antitrust împotriva Meta (Facebook) anul trecut, susținând că compania de tehnologie deține un monopol ilegal în serviciile de rețele sociale personale, un presupus procent de 60% din piața rețelelor de social media pe care a menținut-o prin achiziționarea concurenților Instagram și WhatsApp.

Procesul FTC împotriva Meta vine după ce guvernul SUA prin Departamentul de Justiție (DOJ) a dat în judecată Google lansând acuzații conform cărora gigantul tehnologic și-a folosit puterea pentru a-și păstra monopolul.

În procesul intentat la o instanță federală din Washington, DOJ a susținut că Google a încercat să-și mențină statutul de gardian al internetului, folosind o serie de afaceri interconectate pentru a exclude concurenții, asigurându-și astfel monopolul. DOJ a susținut că firma din Silicon Valley folosește miliarde de dolari din propriile reclame pentru a plăti operatori, browsere, companii de telefonie și alte entități pentru a menține Google ca motor de căutare implicit.

Etichete: Facebook | Google

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading