Vaccinul Covid-19 de la Pfizer va fi unul dintre cele mai profitabile medicamente din lume

by | 22 Mar 2021 | Social

Pfizer se așteaptă să vândă vaccinuri Covid-19 în valoare de 15 miliarde de dolari în 2021. Potrivit rapoartelor industriei asta ar face ca acesta să fie al doilea medicament care generează venituri oricând si oriunde.

Producătorul primului vaccin Covid-19 care a fost aprobat pentru utilizare pe piețele vestice și-a anunțat in februarie prognozele de câștig pentru 2021. Pfizer se așteaptă să aibe vanzări generale între 59 și 61 de miliarde de dolari – în creștere față de 42 de miliarde de dolari pe care le-a făcut în 2020. Cu excluderea vaccinului compania se așteaptă ca vânzările sale să crească cu 6% în 2021.

Vânzările vaccinului vor aduce aproximativ un sfert din veniturile totale ale Pfizer în acest an. Aceasta ar fi aproape la fel de mult ca cele mai bine vândute trei produse combinate (deținute de Pfizer) – vaccinul pneumococic Prevnar (6 miliarde de dolari pe an), medicamentul pentru cancer Ibrance (5 miliarde de dolari) și diluantul de sânge Eliquis (5 miliarde de dolari).

Compania se așteaptă ca marjele de profit pentru vaccin să fie cuprinse între 25% și 30%, ceea ce înseamnă că profiturile din vaccin ar putea fi de aproximativ 4 miliarde de dolari. Toate costurile și profiturile Pfizer din vaccin sunt împărțite în mod egal cu BioNTech, compania de biotehnologie care a contribuit la dezvoltarea tratamentului.

Există un singur medicament în lume care vinde mai mult – Humira, un medicament prescris pentru artrită și alte utilizări fabricat de AbbVie. În 2019 vanzările Humira au fost de aproape 20 de miliarde de dolari, iar vânzările  pentru 2020 sunt de 21 de miliarde de dolari.

Pfizer intenționează să vândă 2 miliarde de doze de vaccin anul acesta, însă această cerere ar trebui să scadă în următorii ani astfel încât veniturile vaccinului Covid-19 să nu fie stabile, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, într-o conferință cu analiștii și investitorii. Compania se așteaptă să incaseze bani în continuare prin vânzarea dozelor de rapel, inclusiv a dozelor necesare pentru a proteja împotriva noilor variante ale virusului, a spus Bourla. Mai mult, Pfizer urmărește mai multe căi pentru a utiliza tehnologia ARNm care stă la baza vaccinului Covin-19 în mai multe aplicații terapeutice inclusiv un vaccin antigripal.

Etichete: COVID-19 | Pfizer

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading