Witold Pilecki, un erou de care trebuie să știți azi, când comemorăm victimele Holocaustului

by | 27 Jan 2022 | Social

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie iar din ororile acelor ani întunecați mai ies la iveală fărâme de curaj și omenie, fapte eroice, deloc singulare ce au contribuit în final la salvarea a milioane de destine sortite pieirii. Witold Pilecki este un astfel de erou.

Witold Pilecki a fost un soldat al celei de-a doua republici poloneze, fondatorul grupului de rezistență polonez al Armatei Poloneze Secrete și membru al Armatei Interne. Acum este recunoscut ca singura persoană care s-a oferit voluntar pentru a fi închisă în lagărul de concentrare de la Auschwitz în timpul Al doilea război mondial.

Pilecki s-a născut la 13 mai 1901 în Karelia, Rusia, unde familia sa a fost relocată forțat de autoritățile țariste ruse după suprimarea Revoltei Poloniei din ianuarie 1863-1864. În 1910, Pilecki s-a mutat cu familia sa la Wilno (acum Vilnius, Lituania). ) În 1918, în timpul Primului Război Mondial, Pilecki s-a alăturat unităților poloneze de autoapărare din zona Wilno cu care a ajutat la colectarea de arme și la dezarmarea trupelor germane în retragere în ceea ce a devenit preludiul ofensivei de la Vilna.

În timpul războiului polono-sovietic din 1919- 1920, Pilecki a comandat o secție de cercetași ZHP. S-a alăturat ulterior armatei poloneze regulate și a luptat în retragerea poloneză de la Kiev. Pe 5 august 1920, Pilecki s-a alăturat Regimentului 211 Uhlan luptatând în bătălia de la Varșovia, la Pădurea Rudniki și la eliberarea orașului Wilno.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1940, Pilecki a reușit să se infiltreze în lagărul de la Auschwitz sub numele fals Tomasz Serafinski și a început să recruteze membri pentru un grup de rezistență pe care l-a organizat într-o mișcare coerentă.

A început să trimită informații despre ceea ce se întâmpla în interiorul lagărului confirmând că naziștii se ocupau cu exterminarea evreilor, trimițând mesaje în Marea Britanie și în Statele Unite încă din 1941. Pilecki a folosit un sistem de curierat pe care Rezistența poloneză îl opera în toată Europa ocupată pentru a transmite rapoartele către Aliați.

Până în 1942, gruparea de rezistență a lui Pilecki aflase de existența camerelor de gazare și a început să lucreze la mai multe planuri de eliberare a Auschwitz-ului, inclusiv unul în care RAF ar bombarda zidurile sau parașutiștii polonezi liberi ar zbura din Marea Britanie. În 1943, când Pilecki și-a dat seama că Aliații nu aveau planuri de eliberare a lagărului, a scăpat împreună cu alți doi prizonieri după ce a petrecut voluntar 2 ani și jumătate în lagăr, scoțând ilegal secretele cele mai întunecate pentru a le trimite Aliaților. Documentele din Arhivele poloneze includeau și o alertă de vânătoare de oameni a Gestapo-ului în urma evadării lui Pilecki.

În 1944, Pilecki a fost capturat în timp ce lupta în Revolta de la Varșovia din 1944 și a petrecut restul războiului într-un lagăr de prizonieri de război. S-a alăturat trupelor poloneze libere din Italia în iulie 1945 și a acceptat să se întoarcă în Polonia.

Mii de foști membri ai mișcării de rezistență s-au ascuns în păduri pentru a continua lupta, de data aceasta împotriva conaționalilor lor aflați de partea comuniștilor. Pentru ei, regimul comunist nu era decât o altă formă de dominație rusească. Mulți dintre ei au fost arestați și executați din ordinul liderilor comuniști instalați cu ajutorul Armatei sovietice.

Pilecki a început să strângă informații privind noul regim și crimele sale, inclusiv informații despre procesele intentate opozanților, execuțiile și deportările acestora.

Pilecki a fost prins de regimul comunist polonez, torturat, interogat pentru spionaj și executat în urma unui proces la care a fost condamnat la moarte. Pilecki a fost executat la 25 mai 1948 la închisoarea Mokotow din Varșovia.

Detaliile curajului lui Pilecki nu a fost cunoscut cu adevărat decât după prăbușirea comunismului în 1989. El a primit postum Ordinul Polonia Restituta în 1995 și Ordinul Vulturul Alb, cea mai înaltă decorație poloneză în 2006. Faptele sale și ale tuturor martirilor sunt consemnate pentru recunoștință veșnică și pot fi gasite la Jewish Virtual Library.

Michael Schudrich, rabinul-șef al Poloniei, a spus că Pilecki a fost

„un exemplu de bunătate inexplicabilă într-o perioadă de rău inexplicabil. Există o conștientizare tot mai mare a sacrificiului polonezilor care i-au ajutat pe evrei în Holocaust și cum au plătit cu viețile lor, ca și Pilecki. Trebuie să onorăm aceste exemple și să le urmăm astăzi în părțile lumii unde există din nou orori.”

Etichete: Holocaust | istorie

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading