Zelensky se pregătește să interzică instituțiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu afiliere la Moscova

by | 6 Dec 2022 | Social

Președintele ucrainean Volodomyr Zelensky a anunțat vineri că guvernul ucrainean intenționează să interzică o castă majoră a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzată că are legături cu Patriarhia din Rusia.

Zelensky susține că instituția religioasă a subminat Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, susținând că mișcarea este necesară pentru a preveni ca Rusia să poată „slăbi Ucraina din interior”, a informat Reuters.

Interdicția celei mai populare organizații religioase a țării vine în urma interzicerii posturilor de știri și a partidelor politice de opoziție critice la adresa regimului său, care se bucură de sprijinul Statelor Unite și al altor state membre NATO pe fondul invaziei Rusiei.

„O reuniune a NSDC (Consiliul Național de Apărare a Securității) a avut loc astăzi”, a spus Zelensky într-o declarație la televiziunea ucraineană. „O întâlnire la care am examinat numeroase fapte despre legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”.

„Este necesar să se creeze astfel de condiții în care orice personalitate dependentă de țara agresoare să nu poată manipula ucrainenii și să slăbească Ucraina din interior”, a continuat el, referindu-se la Rusia.

„NSDC a instruit guvernul să înainteze Radei Supreme (parlamentul Ucrainei) un proiect de lege privind imposibilitatea activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă din Ucraina”, a adăugat Zelensky.

„În plus, Serviciul de stat pentru etnopolitică și libertate de conștiință a fost însărcinat să asigure examinarea statutului privind conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru prezența unei legături bisericești-canonice cu Patriarhia Moscovei și dacă este cazul să fie aplicate masurile prevazute de lege.”

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading