Guvernul îngheață prețurile la alimente, combustibil și dobânzile la credite. În Ungaria.

by | 18 Jan 2022 | Economie

Guvernul lui Viktor Orban a decis să plafoneze prețurile la șase produse alimentare începând cu 1 februarie pentru a combate creșterea prețurilor alimentare din cauza inflației și a crizei din piața de energie.

Alimentele vizate sunt unele de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte cu 2,8% grăsime. Prețurile vor fi înghețate la nivelul din 15 octombrie 2021. Fiecare magazin va trebui să reducă prețurile actuale la nivelurile din octombrie.

Orbán a remarcat că prețurile în toată Europa au crescut din cauza prețurilor mai mari la energie.

Guvernul ungar, însă, protejează familiile. Am reținut creșterea prețurilor la benzină, am plafonat dobânzile ipotecare și avem o politică de reducere a taxelor de utilități, în baza căreia familiilor maghiare li se furnizează energie la prețuri fixe, ceea ce le va proteja, a spus el.

Prețurile carburanților din Ungaria sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, datorită deciziei guvernului de a limita prețurile de vânzare cu amănuntul la benzină și motorină la 480 de forinți (1,30 euro) pe litru.

“Politica de plafonare a prețurilor la combustibil este o parte integrantă a schemei guvernamentale de a plafona facturile de utilități”, a declarat secretarul de stat Tamás Schanda într-un videoclip pe Facebook.

El a spus că „spre deosebire de stânga”, guvernul consideră că are datoria de a interveni dacă creșterile de preț amenință economia și gospodăriile. Schanda a spus că politica a redus prețurile pe litru la benzină și motorină cu 26 de forinți, respectiv 32 de forinți.

Guvernul Ungariei a luat și decizia de a îngheața ratele dobânzilor la creditele ipotecare cu amănuntul pentru o perioadă de șase luni începând cu ianuarie, a anunțat miercuri prim-ministrul Viktor Orbán.

Dobânzile la creditele ipotecare cu amănuntul vor fi înghețate la nivelul de la sfârșitul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că rata lunară pentru februarie va fi deja mai mică decât cele anterioare, a spus premierul într-un mesaj video pe Facebook.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading