Decizia luată de Comisia Europeană în privința plăților în ruble a gazului rusesc

by | 25 May 2022 | Extern

Putin a cerut ca gazul rusesc să fie plătit în ruble ca urmare a sancțiunilor economice, financiare și bancare impuse de UE în urma invadării Ucrainei. Comisia UE a respins cererea rusă de plată în ruble, deoarece a fost considerată a încălca sancțiunile UE împotriva Rusiei. Până acum. Comisia a găsit însă o cale să ocolească sancțiunile, să nu le încalce prin operațiuni directe.

Un fel de ipocrizie elitist europeană care găsește un drum ocolitor pentru sancțiuni. Ce rost mai au sancțiunile dacă găsim un mod să le fentăm? E doar o modalitate de semnalizarea virtuții, de a susține noua temă socială în timp ce ne vedem de viața noastră netulburați.

Concret, UE a decis să permită importatorilor de gaze să deschidă conturi în ruble pentru plățile de gaz către Gazprombank iar condiția pentru această răzgândire este ca clienții europeni să plătească factura într-un alt cont, în euro sau dolari.

Schimbul monedelor occidentale în ruble ar trebui apoi să se facă printr-un al doilea cont din partea rusă. Făcând acest ocol, plățile ar fi în conformitate cu sancțiunile UE, au anunțat oficialii Comisiei UE, potrivit Kurier.

Cu toate acestea, în ciuda acestei posibilități, Comisia UE recomandă să nu se creeze un cont de ruble, deși nu sunt consecințe juridice ca urmare a acestei recomandări. Înainte de decizia oficială, unele companii germane au deschis deja astfel de conturi de ruble, la fel ca compania italiană de energie, Eni.

Decizia Comisiei a venit exact la timp pentru mai multe companii cu facturi care trebuiau plătite. Ministrul german al Economiei Robert Habeck (Verzii) și-a exprimat încrederea că această metodă de plată va fi acceptabilă pentru Gazprom: „Presupun că aceasta funcționează și va funcționa”, a spus Habeck. „În măsura în care au existat discuții cu companii rusești, cu Gazprom, acest lucru a fost și el clarificat”.

În timp ce țări precum Germania și Italia primesc încă aproximativ 35-40% din gazul lor din Rusia, Austria, de exemplu, este dependentă de gazul rusesc pentru aproximativ 80% din consumul său. Companiile poloneze, pe de altă parte, au refuzat să deschidă un cont de ruble și, în consecință, a fost întreruptă aprovizionarea cu gaz. Și Finlanda refuzase să deschidă un cont de ruble, în urma căruia livrările de gaz către Finlanda au fost întrerupte de sâmbătă, 21 mai, conform companiei finlandeze de gaz Gasum.

Aproximativ jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom Export au deschis conturi bancare în ruble pentru a plăti pentru gazul rusesc, așa cum a dezvăluit vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

Etichete: ipocrizie | Rusia | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading