“Britcoin” nu bitcoin? Marea Britanie consideră crearea unei monede digitale

by | 19 Apr 2021 | Economie

Ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak, a transmis băncii Angliei să analizeze posibilitatea lansării unei monede digitale, susținută de banca centrală, care să contracareze provocările aduse de criptomonede.

“Lansăm un nou grup de lucru cu specialiști din Trezorerie și Banca Angliei pentru a coordona munca de explorare asupra unei potențiale monede digitale a băncii centrale (CBDC)”, a declarat Sunak într-o conferință de presă.

Curând după aceea Sunak a scris pe Twitter un singur cuvânt “Britcoin” ca răspuns la anunțul ministerului de finanțe cu privire la grupul de lucru.

Alte bănci centrale analizează posibilitatea crearii de versiuni digitale ale propriilor valute, lărgind în esență accesul la fondurile băncilor centrale pe care doar băncile comerciale le pot folosi în prezent. Acest lucru ar putea accelera plățile interne și externe și ar reduce riscurile de stabilitate financiară.

China este lider în lansarea unui CBDC (monedă digitala a unei bancii centrale). Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a declarat că studiază o formă electronică a banilor pentru a completa bancnotele și monedele dar orice lansare este încă ani distanță.

Banca Angliei a declarat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul fizic nici conturile bancare existente.

“Guvernul și Banca Angliei nu au luat încă o decizie cu privire la introducerea unui CBDC în Marea Britanie, ne vor angaja in discuții pe scară largă cu părțile interesate cu privire la beneficiile, riscurile și practicile inainte de a face acest pas”, a declarat BoE.

Guvernatorul Bancii Angliei, Andrew Bailey, a declarat anterior că Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu reușește să aiba o valoare stabilă fiind un pariu riscant pentru investitori.

Chiar și așa, criptomonedele sunt primite cu un interes din ce în ce mai mare din partea principalelor instituțiilor financiare, iar bitcoinul a atins un record de aproape 65.000 de dolari pe 14 aprilie, valoarea marindu-se de zece ori în decursul unui an.

Etichete: monede digitale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading