Diamantele rusești revin pe piața demonstrând încă o dată că sancțiunile occidentale au eșuat

by | 29 Aug 2022 | Economie

SUA și aliații săi occidentali au declanșat un val de sancțiuni economice cu scoput pedepsirii Rusiei pentru invazia din Ucraina. Un element critic în această strategie este limitarea exporturilor rusești de mărfuri, de la petrol la diamante, în speranța de a ingenunchea economia rusă. Strategia a avut efecte inverse, veniturile din petrol ale Rusiei cresc în timp ce exportul cu diamante este aproape la nivelul de dinainte de război.

Bloomberg scrie că gigantul minier rus Alrosa PJSC și-a crescut exporturile de diamante până aproape de nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei.

Industria diamantelor de peste 80 de miliarde de dolari a fost aruncată în haos la începutul acestui an, când Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei din SUA (OFAC) a impus companiei Alrosa sancțiuni, reducând cu 30% din livrările de diamante brute în lume.

Alrosa este una dintre cei mai mari companii de diamante din lume, responsabilă pentru 90% din producția de diamante brute a Rusiei. Sancțiunile OFAC au dus la oprirea imediată a tranzacțiilor de către toți clienții companiei la începutul lunii aprilie.

Apoi s-a observat că exporturile de diamante au început să curgă către Surat, India, mecca tăierii și lustruirii diamantelor.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading