Europenii sunt avertizați că urmează un viitor rece și întunecat

by | 5 Sep 2022 | Economie

Europenii sunt avertizați cu privire la întreruperile de curent „fără precedent” în această iarnă, deoarece criza energetică aduce un viitor previzibil care va fi mai rece și mai întunecat.

„Există un risc crescut de lipsă de energie în această iarnă”, a declarat Klaus Winther, director adjunct la Energinet, operatorul național danez de transport al energiei electrice și gazelor naturale, pentru TV2.

Winther spune că aceasta criză va anunța o nouă eră a consumului de energie bazată pe raționalizare pentru a preveni întreruperile de curent. O „furtună perfectă” de prețuri în creștere, o vară caldă și uscată și o prăbușire a încrederii în securitatea energetică înseamnă că defecțiunile rețelei electrice sunt acum o posibilitate reală.

„Producția de energie electrică nu poate ține pasul cu cererea, iar acest lucru crește probabilitatea unei căderi de curent”, a spus Winther.

Oficial german: Criza energetică va declanșa revolte și proteste în masă

Deși a subliniat că „tăierile de curent suntîn mod absolut ultimul instrument pe care îl avem în sertar”, Winther a avertizat că toate companiile de distribuție individuale pot fi forțate să închidă alimentarea cu energie electrică ore în șir pentru a evita întreruperile mai lungi.

Între timp, Brian Vad Mathiesen, profesor de planificare energetică la Universitatea Aalborg, a spus că danezii ar putea fi nevoiți să adopte o mentalitate în stilul crizei petrolului din anii 1970 și să se obișnuiască să trăiască în case mai reci și mai întunecate.

„Trebuie să creăm campanii de economisire a energiei la o scară pe care nu o putem imagina și toată lumea trebuie să-și asume responsabilitatea”, a spus el.

Macron ne trezește nostalgii – va opri luminile stradale noaptea

Între timp, în Suedia vecină, perspectiva unor întreruperi susținute de curent a crescut de la „scăzut” la „real”, zonele mai populate fiind cel mai expuse riscului.

„În această iarnă, la cea mai rece temperatură, există un risc real să fim nevoiți să întrerupem consumul de energie electrică în anumite părți din sudul Suediei”, a declarat Erik Ek, directorul strategic de operațiuni pentru operatorul suedez de rețea electrică Svenska Kraftnät.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading