G7 se pregătește să impună o plafoanare de preț petrolului rusesc. Care vor fi urmările?

by | 28 Jun 2022 | Economie

În cea mai recentă bizară mișcare a națiunilor occidentale menită să rănească Rusia, dar care intr-un final se va intoarce impotriva lor și va ajuta Rusia să devină și mai bogată, în timp ce îi sărăcește pe șoferii occidentali cu prețuri tot mai mari la benzină, liderii G7 intenționează să impună o „plafonare de preț” asupra petrolului rusesc, în încercarea de a a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, a raportat Financial Times. Cea mai recentă sancțiune a G7 este interdicția de a importa aur rusesc, care nu va face decât să împingă și mai mult aur în mâinile Indiei și Chinei, în timp ce prețurile vor crește rapid.

Discuțiile urmau să continue după ce au început duminică în stațiunea de lux Schloss Elmau, unde liderii occidentali vor să atragă o serie de țări de partea G7 pentru a pune un plafon la prețul plătit pentru petrolul rusesc.

Nu este clar exact ce ar realiza un astfel de plafon, deoarece națiunile occidentale au interzis deja importurile de petrol rusesc dar conform Financial Times, liderii speră ca un plafon va limita beneficiile creșterii prețului țițeiului pentru Kremlin.

Desigur, asta nu va funcționa, deoarece statele non-membre G7 vor plăti Moscovei oricât vor dori și ca atare plafonul de preț va demonstra lumii cât de lipsită de sens este „unitatea” G7 în lumea în care cele mai mari două națiuni, India și China, stau alături de Rusia. Sau poate că liderii din G7 doresc un preț mai mic la petrolul rusesc importat de propriile țari prin diferite locații de tranzit.

Ideea unui plafon al prețului petrolului vine pe măsură ce veniturile Rusiei, în ciuda restricțiilor occidentale asupra importurilor de energie, cresc vertiginos. La asta se adaugă și îngrijorarea că încercările de a interzice accesul navelor care transportă petrol rusesc pe piețele de asigurări occidentale în acest an ar putea duce prețurile globale ale petrolului la niveluri fără precedent. Agenția Internațională pentru Energie avertizează că ar putea contribui la oprirea a mai mult de un sfert din producția de petrol rusesc pre-invazie! Petrol mai puțin pe piață, preț mai mare la energie !

Practic, occidentul este supărat pe propriile acțiuni care au ajutat Rusia să obțină un excedent record în timp de deficitul de cont curent al SUA atinge un maxim istoric…

… nu este deloc de înțeles cum un „plafon de preț” autoimpus de către națiunile europene – care au făcut deja ilegal cumpărarea petrolului rusesc – și care “trebuie” implementat de toate națiunile din lume, mai putin China și India, va avea rezultate.

Etichete: G7 | inflație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading