Marcel Ciolacu, PSD: Vom avansa un proiect pentru plafonarea preţurilor alimentelor de bază, prin compensare

by | 11 Feb 2022 | Economie

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a declarat recent la Palatul Parlamentului că un proiect pentru plafonarea preţurilor alimentelor de bază va fi avansat după o discuţie cu hipermarketurile şi cu producătorii şi va presupune o compensare şi nu obligarea producătorilor să vândă sub preţul de producţie.

„Din cauza scumpirilor în energie, repet, nu s-a scumpit producerea energiei, ci s-a scumpit prețul energiei, ceea ce e total incorect, efectele le-am văzut cu toții atât în inflație, cât și în scumpirile la carburanți și alimente. Când vorbim de plafonare, automat înseamnă că există și o compensare.

De aceea, când am vorbit de plafonarea la prețurile de bază la alimente, asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă la un anumit preț sau sub prețul de producție. Asta înseamnă că statul român, ca și în aceste două luni, cum am făcut plafonarea la prețul energiei, intervine și subvenționează o parte din acest preț, că am văzut anumiți oameni politici, „aoleu, ce nenorocire s-a întâmplat, îi omorâm pe producători!”

Mai mult, am zis că vom veni cu un astfel de proiect după ce vom avea discuții atât cu hypermarket-urile, cât și cu producătorii. Cu prim-ministrul am avut discuția ca în jurul Guvernului, cum este și normal, fiindcă noi suntem legislativ, Guvernul este executiv, să se creeze aceste echipe, grupuri de lucru, și pe urmă ministrul de resort să vină în cadrul coaliției să prezinte propunerile și să le decidem politic.

Eu cred că acesta este un mers constituțional și normal, cum ne dorim cu toții. În acest moment, am avut o discuție cu prim-ministrul, continuă grupul de lucru și cu ministrul Finanțelor, și cu ministrul Energiei”,

a afirmat președintele PSD.

Decizii similare de plafonare a prețurilor la alimente a luat deja Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban a decis să plafoneze prețurile la șase produse alimentare începând cu 1 februarie pentru a combate creșterea prețurilor alimentare din cauza inflației și a crizei din piața de energie.

Alimentele vizate sunt unele de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte cu 2,8% grăsime. Prețurile vor fi înghețate la nivelul din 15 octombrie 2021. Fiecare magazin va trebui să reducă prețurile actuale la nivelurile din octombrie.

Polonia a preferat să reducă TVA-ul. TVA a fost redus la zero pentru produsele alimentare de bază, precum și pentru îngrășăminte și gaze; TVA la căldură a fost redus la 5 la sută și la 8 la sută la carburanți. Cotele mai mici de TVA urmează să fie în vigoare până la 31 iulie 2022.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading