UE ia în considerare plafonarea prețurilor gazelor

by | 22 Jun 2022 | Economie

Ideea Italiei conform căreia UE să impună un plafon la prețurile gazelor naturale a devenit „singura soluție durabilă” la creșterea prețurilor, a declarat ministrul italian pentru tranziție energetică, Roberto Cingolani, la o conferință despre energie, la Roma.

Cu săptămâni în urmă, Italia le-a propus celorlalte state membre UE să impună un plafon la prețul gazelor pentru a controla creșterea inflației și creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie în blocul comunitar. Alte țări UE și-au exprimat îndoielile că o plafonare a prețurilor ar funcționa.

La sfârșitul lunii mai, premierul italian Mario Draghi a declarat că Comisia Europeană va analiza stabilirea unui plafon de preț pentru gazele naturale importate din Rusia.

Vorbind la conferință, ministrul Cingolani a spus că „propunerea de plafonare a prețurilor a apărut treptat ca singura soluție durabilă”.

„Trebuie să evităm un scenariu în care cineva se trezește într-o dimineață și stabilește un preț nebun”, a spus Cingolani, adăugând că el crede că Italia va obține ceva în ceea ce privește limitarea prețului gazelor la discuțiile din cadrul UE. Comisia Europeană discută în prezent ideea, a spus ministrul.

Claudio Descalzi, directorul executiv al Eni – care a semnalat o a șaptea zi de reducere a aprovizionării de la Gazprom – a scris luni într-o postare pe LinkedIn că este important ca Europa să adopte propunerea Italiei de a stabili un plafon la prețurile gazelor. Acest lucru ar trimite un mesaj puternic speculatorilor și ar readuce prețurile la un nivel care ar permite umplerea depozitelor de gaz, a spus Descalzi.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading