Va pompa Arabia Saudită mai mult petrol pentru Biden?

by | 5 Jul 2022 | Economie

Nu e vorba de petrol. Aceasta este ceea ce a spus președintele Biden despre viitoarea sa vizită în Orientul Mijlociu, mai precis, în Arabia Saudită. El a spus, după cum a publicat Politico, că nu va cere saudiților mai mult petrol. Și totuși se pare că puțini cred asta.

„Nu, nu le voi cere [să mărească producția de petrol]”, a spus președintele SUA. „Toate statele din Golf se întâlnesc. Le-am indicat că ar trebui să crească producția de petrol în mod generic, nu Arabia Saudită în special. Sper să le vedem, e în interesul lor, este logic să facă acest lucru”, a mai spus el.

Aici Biden greșește destul de mult. Nu este în interesul regatelor petroliere din Golf să pompeze mai mult. Cei mai mulți dintre ei nu mai au nicio capacitate de rezervă pentru a produce mai mult petrol, asta include și Arabia Saudită.

Problema capacității efective neutilizate a intrat în centrul atenției și săptămâna trecută, când Reuters l-a înregistrat pe francezul Emmanuel Macron cănd i-a spus lui Biden că Emiratele Arabe Unite se apropie de maximul său de producție, iar Arabia Saudită ar putea adăuga doar aproximativ 150.000 bpd la producția sa în scurt timp.

„Și apoi [șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan] a spus (că saudiții) pot crește cu 150 [mii de barili pe zi]. Poate puțin mai mult, dar nu au capacități înainte de șase luni”, a spus președintele francez, conform Reuters.

Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Arabia Saudită are o capacitate de supraproducție pentru o comandă scurtă de 1,2 milioane de barili pe zi. Capacitatea de supraproducție pe termen lung, a estimat AIE, este de 2,1 milioane bpd.

Problema cu estimările este că acestea tind adesea să se bazeze pe informații insuficiente, inclusiv pe informațiile furnizate de țara cu capacitatea disponibilă. De fapt, nu există date concrete și verificabile despre capacitatea de producție neutilizată a Arabiei Saudite sau a oricărui alt membru OPEC. Niciun membru OPEC nu este obligat să-și raporteze capacitatea neutilizată și nu există nicio modalitate ca cifrele pe care le raportează ca și capacitate neutilizată să fie verificate.

John Kemp de la Reuters a remarcat într-o analiză pe această temă că Arabia Saudită a atins o singură dată un nivel de producție de 12 milioane bpd, în aprilie 2020. În ceea ce privește producția susținută pe o perioadă de trei luni, rata maximă a fost de 10,8 milioane bpd, pompat între octombrie și decembrie 2018, conform datelor de la Joint Organizations Data Initiative. Datele se înrăutățec pe o perioadă mai lungă. Potrivit datelor furnizate de Kemp, producția maximă, demonstrată, a Arabiei Saudite pe o perioadă de 12 luni a fost de 10,5 milioane bpd.

Deci, pe de o parte, este destul de puțin probabil ca Arabia Saudită să aibă resursele necesare pentru a mări producția într-un mod semnificativ care ar avea un impact asupra prețurilor internaționale în termen imediat. Dar, de asemenea, probabil că nu vrea. Petrol mai puțin pe piață, preturi mai mari!

Chestia cu capacitatea de rezervă, în producția de petrol este că poate fi folosită în caz de urgență. Dar nu există nicio urgență petrolieră în acest moment, nu conform Riadului. De fapt, până acum, Arabia Saudită a susținut că piața petrolului este relativ echilibrată, iar anii de subinvestiții în producție nouă s-au combinat acum cu sancțiuni care reduc oferta.

Celălalt lucru despre capacitatea de rezervă în producția de petrol este că, odată exploatat, nu mai este de rezervă, dacă vorbim de mai mult de o lună-două. Cu cât capacitatea de rezervă este mai mică, cu atât mai puțină flexibilitate ar avea un producător atunci când apare o urgență reală.

Saudi Aramco a dezvăluit anul trecut planurile de a-și crește capacitatea de producție la 13 milioane de barili pe zi. Extinderea este programată să dureze până în 2027, potrivit directorului executiv Amin Nasser. Cu alte cuvinte, creșterea capacității maxime susținute de producție de petrol a țării cu 1 milion bpd va dura opt ani.

Acest lucru nu înseamnă că Arabia Saudită nu poate face nimic pentru a crește producția, potrivit Kemp de la Reuters. Potrivit acestuia, ar putea reporni puțuri vechi care au fost închise pentru a „odihni câmpurile” și menține presiunea, sau pot fora puțuri noi în câmpuri care sunt deja producătoare.

Cu toate acestea, deși ar putea face aceste lucruri, indiferent de capacitatea sa neutilizată, întrebarea este dacă Arabia Saudită ar dori să facă aceste lucruri. La urma urmei, tocmai luna trecută prințul Abdulaziz a spus că relațiile dintre Arabia Saudită și Rusia sunt la fel de calde ca vremea de la Riad.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading