Ar fi invadat Putin Ucraina dacă Donald Trump ar fi fost președinte? Ce spun sondajele

by | 1 Mar 2022 | Extern

Majoritatea alegătorilor americani sunt foarte categorici cu privire la invadarea Ucrainei de către Putin, dacă Trump ar fi fost încă în funcție.

Un nou sondaj al Centrului Harvard pentru Studii Politice Americane (CAPS)-Harris, publicat vineri, a constatat că 62% dintre cei chestionați credeau că Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Trump ar fi fost președinte. Rezulta că 38% din toți americanii chestionați credeau că Putin ar fi invadat Ucraina chiar dacă Trump ar fi fost președinte. Privitor la afilierea politică, 85% dintre republicani și 38% dintre democrați au răspuns astfel.

Majoritatea americanilor intervievați – 59 la sută – au spus, de asemenea, că au considerat că președintele rus a luat decizia de invadare a Ucrainei, deoarece Putin a văzut slăbiciune în președintele Biden, în timp ce 41 la sută au spus că nu a fost un factor în decizia lui Putin de a invada Ucraina.

Sancțiuni prea ușoare pentru Rusia

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina miercuri seara, președintele Biden a condamnat ceea ce a descris drept un „atac neprovocat și nejustificat” și și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina. SUA au impus sancțiuni instituțiilor financiare ruse, elitelor ruse și membrilor familiilor acestora, conductei de gaz Nord Stream 2 și însuși Putin, printre alte entități însă au fost numeroase acuzații că sancțiunile au fost foarte slabe.

Cu toate acestea, SUA au rezistat mai multe zile cererilor de a da afară Rusia din sistemul bancar internațional SWIFT, în ciuda apelurilor din partea oficialilor ucraineni și a unor congresmeni americani.

În final, abia  pe 26 februarrie a venit și anunțul că s-a luat decizia de a exclude multe dintre băncile Rusiei din rețea a venit printr-o declarație comună a liderilor Statelor Unite, Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit și Canadei.

Biden, scor negativ record

Sondajul vine când Biden înregistrează de luni de zile cote scăzute de aprobare, ajungând la un record negativ, de doar 35% (n 28 februarie). De la preluarea mandatului, președintele a trebuit să traverseze (nu bine) o multitudine de probleme, inclusiv o pandemie persistentă de COVID-19, o evacuare haotică din Afganistan, lupte interioare între democrați cu privire la agenda legislativă a administrației și acum invazia Ucrainei.

Fostul președinte Trump pare să fie de acord cu majoritatea celor chestionați. Într-un interviu cu realizatorii de radio Clay Travis și Buck Sexton, Trump a vorbit despre relația pe care a avut-o cu Putin în timp ce se afla la Casa Albă.

„Știam că el și-a dorit întotdeauna Ucraina. Obișnuiam să vorbesc cu el despre asta. Am spus: „Nu poți. Nu o vei face.” Dar am putut vedea că și-a dorit asta. Îl întrebam eu. Obișnuiam să vorbim despre asta pe larg”, a spus Trump.

Fostul președinte a mai spus: „Dacă aș fi fost în funcție, nici vorbă. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată”, vorbind despre recenta invazie a Ucrainei de către Putin.

Biden l-a avertizat pe Putin să nu invadeze Ucraina în decembrie, dar liderul rus nu l-a ascultat după cum a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, reporterilor.

„Vă voi privi în ochi și vă spun, așa cum președintele Biden l-a privit în ochi pe președintele Putin și i-a spus astăzi, că lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014 suntem pregătiți să le facem acum”,

a spus Sullivan cu referire la momentul în care Putin a anexat Crimeea în 2014 sub supravegherea fostului președinte Barack Obama.

Etichete: sondaj | Trump | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading