Statele Unite, UE și aliații au tăiat Rusia de la SWIFT. Germania a cedat până la urmă

by | 28 Feb 2022 | Extern

Casa Albă a anunțat sâmbătă că Statele Unite și aliații săi vor elimina unele bănci rusești din SWIFT, rețeaua bancară internațională care permite transferul de fonduri ușor și rapid. Mișcarea este menită să dea o lovitură devastatoare economiei Rusiei ca o penalizare pentru invazia Ucrainei.

Într-o escaladare rapidă a tensiunilor dintre statele membre NATO și Rusia, administrația Biden și aliații săi din Europa  dar și Canada, Japonia, Australia au luat măsuri pentru a exclude Rusia din Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT).

Această decizie reprezintă  o schimbare față de poziția lor anterioară, care a fost în mare măsură respinsă inițial de Statele Unite dar și de Germania, Italia, Ungaria, Cipru. Germania a cedat ultima, foarte greu, după presiuni intense ale altor țări  dar și a opiniei publice. Acest refuz prelungit dar și neimplicarea militară până acum, se datorează dependenței sale de importurile de energie ruse.

Excluderea Rusiei de la SWIFT va însemna că băncile ruse nu vor putea comunica în siguranță cu băncile dincolo de granițele sale și nu vor putea face transferuri financiare. Iranul a fost anterior exclus din sistem în urma dezvoltării programului său nuclear.

În plus, națiunile americane și europene și-au exprimat angajamentul de a impune măsuri nedezvăluite încă pentru a împiedica Banca Centrală a Rusiei să-și folosească rezervele pentru a submina sancțiunile.

Anunțul de a exclude multe dintre băncile Rusiei din rețea a venit printr-o declarație comună a liderilor Statelor Unite, Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit și Canadei.

Liderii au numit invadarea Ucrainei de către Rusia „un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm”.

“Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată. Chiar și dincolo de măsurile pe care le anunțăm astăzi, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a trage Rusia la răspundere pentru atacul său asupra Ucrainei”.

„Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”,

se arată într-o declarație comună.

În plus, marile puteri au anunțat că vor acționa împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, se vor lua măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai diferitelor țări și să obțină acces la sistemele lor financiare.”

Activele aparținând persoanelor și companiilor sancționate vor fi, de asemenea, înghețate în jurisdicțiile acestora.

„Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare și de aplicare împotriva oficialilor și elitelor ruși apropiate de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în cadrul jurisdictiei noastre. De asemenea, vom angaja alte guverne și vom lucra pentru a detecta câștigurile obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume.”

„În sfârșit, ne vom intensifica coordonarea împotriva dezinformarii și a altor forme de război hibrid”, se arată în declarația comună.

Etichete: Germania | Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading