Germania nu trimite arme ci doar 5000 de căști în Ucraina. “Ce urmează, perne?”

by | 28 Jan 2022 | Extern

Germania este acuzată de ipocrizie pentru blocarea livrărilor de arme către Ucraina pentru a nu-și supăra dictatorul preferat, Putin. Germania a exclus trimiterea de arme, dar a anunțat că va trimite în schimb căști militare și un spital de campanie.

Vitali Klitschko, fostul boxer la categoria grea devenit primar al Kievului, a catalogat sprijinul militar german pentru Ucraina drept o „glumă”. După ce Berlinul a declarat că va trimite 5.000 de căști militare în Ucraina, Klitschko a întrebat ironic: „Ce vor trimite în continuare? Perne?”

Christine Lambrecht, ministrul german al apărării a apărat poziția guvernului de a nu ajuta Ucraina în criza gravă de securitate națională de la graniță:

„Am primit o scrisoare de la ambasada Ucrainei în care se solicita sprijin. Vom furniza Ucrainei 5.000 de căști ca un semnal clar: suntem alături de dumneavoastră. Acesta este echipament, nu arme, dar ajută. Exact așa vom continua să lucrăm în acest conflict”.

Dar criticii spun că mișcarea nu va servi decât pentru a alimenta furia Ucrainei.

„Prin trimiterea a 5.000 de căști în Ucraina, guvernul nu face decât să înrăutățească poziția sa și a Germaniei. Este jenant că guvernul crede că amploarea acestei crize ar putea fi exprimată în căști”, a spus Norbert Röttgen de la partidul de opziție CDU.

Guvernul lui Olaf Scholz susține că urmează o politică de lungă durată de a nu trimite arme în zonele de conflict. Dar Germania a aprobat vânzări de arme de miliarde către țările implicate în conflictele din Yemen și Libia din ultimii ani.

Numai anul trecut, conform The Telegrapha vândut Egiptului arme în valoare de 4,3 miliarde de euro. Egiptul este puternic implicat în războiul civil din Libia, unde a desfășurat trupe terestre și a efectuat lovituri aeriene.

Sub Angela Merkel, Germania s-a opus prin veto în cadrul NATO ca  SUA și Lituania să livreze arme către Ucraina.

Cu toate acestea, în ultimele ei săptămâni de mandat, guvernul Merkel a aprobat exporturi de nave de război și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 5 miliarde de euro către Egipt.

În 2020, Germania a aprobat vânzări în valoare de 305 de milioane de euro către Qatar și de 23 de milioane de euro către Turcia, ambele fiind implicate în războiul civil din Libia.

În același an, a aprobat vânzări în valoare de 51 de milioane de euro  către Emiratele Arabe Unite și 23 de milioane de euro către Kuweit, ambele țări fiind membre ale coaliției conduse de Arabia Saudită din Yemen.

Soarta Ucrainei pare pecetluită, din păcate.

Etichete: Germania | ipocrizie | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading