Avertisment sau amenințare? În primăvară, germanii vor fi „vaccinați, vindecați sau morți”

by | 24 Nov 2021 | Extern

„Probabil că la sfârșitul iernii, așa cum se spune în mod cinic uneori, aproape toți cei din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți”, a spus Spahn citat de piublicația TheLocal.de dând vina pe „varianta Delta, foarte contagioasă” și apelând la cetățeni: „De aceea recomandăm atât de urgent vaccinarea”.

Ne-am obișnit să fim guvernați prin imprimarea fricii dar acest avertisment sună mai mult ca o amenințare, mai ales în contextul în care se întrevede o vaccinare obligatorie extinsă în UE și pe fondul recordurilor de infectări masive, deși populație europenă e vaccinată 70%.

Număr record de infectări în ciuda vaccinării a circa 70% din populație

Severa avertizare vine în situația în care Germania încearcă să frâneze o creștere-record a infectărilor cu coronavirus în ultimele săptămâni, spitalele sunând alarma copleșirii unităților de terapie intensivă. În noiembrie a atins peste 68.000 de cazuri zilnice, un record absolut de la începutul pandemiei. Maximul până acum a fost de 36.000 în decembrie 2021, când germanii NU erau vaccinați.

Săptămâna trecută, Germania a anunțat restricții mai severe pentru a stăvili ferocele val al patrulea de Covid. În regiunile cu rate mari de spitalizare, cei nevaccinați nu au acces în spații publice ca săli de sport, cinematografe și în interiorul restaurantelor. Salariaților li se cere să revină acasă cât mai repede după muncă, iar toți cei care merg la lucru trebuie să dovedească că s-au vaccinat/vindecat sau că au un test negativ recent – sistem cunoscut ca ”3G”. Aceleași reguli sunt impuse pentru transportul public.

Unele din cele mai greu lovite regiuni, ca Bavaria și Saxonia, au mers mai departe, anulând evenimente ca piețele de Crăciun și interzicând accesul nevaccinaților în spațiile publice neesențiale.

S-a aprins și dezbaterea dacă Germania ar trebui să urmeze exemplul Austriei și să facă vaccinarea obligatorie. Spahn, care este responsabil până la instalarea unui nou guvern, a spus că rămâne „sceptic” în privința obligativității. Dar expertul Karl Lauterbach de la social-democrații de centru-stânga care au câștigat alegerile a spus că „nu o mai poate exclude” și că ar putea fi de neevitat ca să fie învinsă varianta Delta.

Premierul bavarez Markus Soeder a împărtășit opinia, ca și alți politiceni de seamă. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel, a spus că este „util” să existe măcar o discuție cu privire la vaccinurile obligatorii. Dar a subliniat că decizia va reveni noului guvern.

Lideri din 16 state federale au spus că doresc ca legislația să prevadă vaccinarea obligatorie anti-Covid pentru cei care lucrează în sistemul de sănătate și cei care îngrijesc persoane în vârstă sau vulnerabile.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading