Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru CBS News că autorităţile chineze nu au furnizat “suficiente date” cu privire la originea şi răspândirea ulterioară a noului coronavirus, relatează Hotnews.

“Suntem pe punctul de a publica un raport cu privire la originile pandemiei din Wuhan, China, incă avem întrebări, deoarece nu credem că Beijingul a pus la dispoziţie suficiente date originale despre modul în care această pandemie a început să se răspândească atât în China, cât şi ulterior în toată lumea”, a declarat oficialul american pentru CBS News. Misiunea OMS la Wuhan a admis ca posibilă inclusiv ipoteza ca virusul ar fi ajuns in alte ţări prin intermediul alimentelor congelate, însă a recunoscut că a primit rezumate ale primelor cazuri înregistrate şi nu datele originale despre pacienţi.

Jake Sullivan a subliniat că “singura modalitate de a avea o investigaţie cu un fundament ştiinţific este să ai acces la toate datele şi nu numai (…) pentru a şti ce s-a întâmplat în această pandemie şi pentru a putea preveni viitoare pandemii”, relatează Hotnews. “Nu sunt în măsură să spun cum a apărut COVID-19. Tot ce pot face este să cer OMS să îşi facă treaba cât mai bine”, a adăugat consilierul preşedintelui SUA. În acest context, el s-a exprimat în favoarea realizării investigaţiei de către specialişti. Ancheta “ar trebui lăsată în seama oamenilor de ştiinţă şi a experţilor, astfel încât aceştia să o poată duce la bun sfârşit fără nicio intervenţie din partea vreunui guvern”.