CEO-ul Pfizer, Albert Bourla nu vrea să dea declarații UE despre achiziția de vaccinuri

by | 3 Oct 2022 | Extern

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a renunțat să mai apară pentru a depune mărturie în fața comisiei speciale a Parlamentului European. Acesta era de așteptat să se confrunte cu întrebări dificile cu privire la acordurile secrete pentru achiziționarea de vaccinuri, relatează Politico.

Bourla trebuia să apară în fața comisiei pe 10 octombrie, alături de oficiali cheie implicați în procesul de achiziție a vaccinurilor din UE, pentru a discuta despre cum să reacționăm la viitoarele pandemii.

Până acum alți directori din domeniul farmaceutic s-au adresat comisiei, inclusiv CEO-ul Moderna și înalți oficiali de la AstraZeneca și Sanofi.

Președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, a declarat pentru POLITICO că „regretă profund” decizia luată de Pfizer.

După o vizită la sediul BioNTech săptămâna trecută, Van Brempt a transmis într-o declarație scrisă că așteaptă cu nerăbdare discuțiile „cu alți directori executivi”, inclusiv cu „dl. Albert Bourla, CEO-ul Pfizer” pe 10 octombrie .

La începutul lunii septembrie, în urma unei analize privind strategia UE de achiziție de vaccinuri, s-au ridicat întrebări cu privire la relația lui Bourla cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de a ajunge la un acord de achiziție vaccinuri de mai multe miliarde de euro.

În aprilie, von der Leyen a recunoscut că a trimis mesaje lui Bourla timp de o lună, în timp ce negociau masivul contractul ajuns la peste 2 miliarde de doze de vaccin. Două luni mai târziu, mesajele text au dispărut, declanșând acuzații de administrare defectuoasă din partea ombudsmanului UE, Emily O’Reilly.

Refuzul Comisiei Europene de a preda corespondența cu Pfizer înseamnă administrare defectuoasă: oficial

Relația apropiată dintre Bourla și von der Leyen a fost remarcată anul trecut de NYT, despre care Bourla a spus că „am dezvoltat o încredere profundă, pentru că am intrat în discuții profunde”.

„Știa detalii despre variante, știa detalii despre orice. Deci asta a făcut ca discuția să fie mult mai interesantă”, spunea Bourla.

Acum, probabil că Bourla va sta liniștit, ca și von der Leyen, nefiind obligați în vreun mod să dea explicații măcar. De anchete model Kovesi nici nu se pune problema. Ei sunt mai presus de lege.

Ursula von der Leyen și transparența europeană

Etichete: Pfizer

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading