Refuzul Comisiei Europene de a preda corespondența cu Pfizer înseamnă administrare defectuoasă: oficial

by | 28 Jan 2022 | Extern

Refuzul Comisiei Europene de a da acces la mesaje text între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, echivalează cu „administrare defectuoasă”, a constatat Ombudsmanul UE (Avocatul Poporului din UE).

Emily O’Reilly, Ombudsmanul UE, a emis o recomandare oficială prin care a transmis lui von der Leyen să caute și să predea mesajele text schimbate cu CEO-ul Pfizer din timpul negocierilor pentru cumpărarea a 1,8 miliarde de vaccinuri anti-Covid conform Euractiv.

Cererea vine în urma unei solicitări privind libertatea de informare depusă de un jurnalist dar care a fost respins.

În aprilie anul trecut, New York Times a dezvăluit că președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, au făcut schimb de mesaje text și apeluri cu privire la achizițiile de vaccinuri pentru țările UE. Șeful Comisiei Europene a folosit „diplomația personală” pentru a asigura acordul pentru 1,8 miliarde de vaccinuri Pfizer prin mesaje cu directorul general, a dezvăluit ziarul.

Jurnalistul Alexander Fanta de la site-ul de știri netzpolitik.org a cerut apoi Comisiei acces la mesajele text și la alte documente, dar executivul nu le-a oferit. Comisia a respins cererea privind libertatea de informare, refuzând să spună dacă textele existau – chiar dacă von der Leyen s-a referit ea însăși la ele într-un interviu.

Potrivit anchetei ombudsmanului, Comisia nu a cerut în mod clar cabinetului lui von der Leyen să caute mesajele text. În schimb, Comisia a spus că singurele informații pe care le aveau erau un e-mail, o scrisoare și un comunicat de presă.

„Modul restrâns în care a fost tratată această solicitare de acces public a însemnat că nu a fost făcută nicio încercare de a identifica dacă există mesaje text. Acest lucru nu corespunde așteptărilor rezonabile privind transparența și standardele administrative din cadrul Comisiei”, a spus O’Reilly.

Când vine vorba de dreptul de acces public la documentele UE, conținutul documentului contează și nu dispozitivul sau forma. Dacă mesajele text se referă la politicile și deciziile UE, acestea ar trebui tratate ca documente UE.

Ombudsmanul a spus că comisia ar trebui să solicite biroului lui von der Leyen să caute din nou textele și, dacă le-a găsit, „Comisia ar trebui să evalueze dacă accesul publicului le poate fi acordat” în conformitate cu normele UE.

Reamintesc insistența cu care Ursula von der Leyen a cerut să se dezbată în UE de urgență posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii anti-COVID

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading