Deputat german anchetat de procurori pentru sloganul „Totul pentru Germania!”

by | 7 Jun 2023 | Extern

Procurorii germani au adus acuzații împotriva liderului AfD în Turingian, Björn Höcke, pentru utilizarea expresiei „Totul pentru Germania!” într-un discurs adresat susținătorilor în noiembrie 2021.

Figură importanta a partidului naționalist german, AfD, Höcke a încălcat reglementările guvernamentale stricte care interzic glorificarea regimului nazist cu sloganul folosit anterior de SA german.

Acuzațiile erau pe rol de ceva vreme. Urmărirea penală împotriva politicianului fusese aprobată de o comisie regională de justiție în aprilie. Procurorii l-au vizat pe Höcke de mai multe ori înainte pe motiv de incitare la ură. Acuzațiile de săptămâna aceasta, aduse după o plângere depusă de politicianul verde Sebastian Striegel, sunt doar cele mai recente.

AfD a atins niveluri record în sondaje în această lună, în ciuda hărțuirii intense de care are parte. Höcke este văzut ca o figură cu o tendință naționalistă dură în interiorul partidului. Procurorii susțin că Höcke era pe deplin conștient de contextul istoric al frazei, pe care a folosit-o chiar și după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară.

În Germania, glorificarea nazismului și diseminarea propagandei naziste sunt strict interzise de articolul 86 din Codul penal german. Cei care încalca legea riscă amenzi mari și închisoare de până la trei ani. Höcke a fost acuzat de simpatii extremiste înainte de cea mai recentă ieșire fiind aspru criticat în 2017 pentru comentariile vizavi de vinovăția Germaniei pentru Holocaust.

Politicienii AfD s-au aliniat în spatele lui Höcke. Purtătorul de cuvânt adjunct al AfD din Renania de Nord-Westfalia, Matthias Helferich, a numit acuzațiile „ieftine” și o încercare a statului de a submina partidul.

În ciuda creșterii sprijinului public, AfD a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea autorităților – cea mai notorie fiind multiplele arestări ca urmare a unei presupuse tentative de lovitură de stat din partea unor indivizi atașați partidului. Autoritățile germane au catalogat aripa de tineret a partidului drept organizație extremistă luna trecută, acuzând radicalismul în creștere în rândurile partidului.

Creșterea costului vieții în Germania, precum și imigrația au produs o creștere a popularității AfD, tulburările publice din cauza angajamentului Germaniei față de cauza ucraineană adăugănd și ele sare pe rană.

Ascendența AfD este deosebit de mare în Germania de Est. Potrivit președintei partidului Alice Weidel, AfD a fost gata să preia guvernarea regională incă de la începutul acestui an.

Etichete: Germania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading