Franța se gândește dacă să trimită tancuri Leclerc în Ucraina

by | 26 Jan 2023 | Extern

Tancurile franceze sunt comparabile cu “Leoparzii” de fabricație germană, pe care Berlinul a fost de acord să le trimită la Kiev, dar sunt disponibile în număr mult mai mic și ar reprezenta diferite provocări de întreținere și logistică.

Franța a furnizat sistemul de artilerie Caesar de ultimă generație, sistemul de apărare aeriană Crotale și cel mai recent a promis tancul său ușor AMX-10 RC extrem de mobil.

În condițiile în care Germania furnizează acum “Leoparzi” Ucrainei iar SUA gata să trimită Abrams, atenția se îndreptă asupra Franței – dacă va autoriza trimitrea de Leclercs.

Înalți oficiali francezi din apărare s-au întrebat dacă tancul ar fi de ajutor într-un moment în care forțele ucrainene trebuie să se antreneze pentru o mare varietate de arme occidentale complexe.

„Nu există nicio obiecție politică”, a declarat pentru AFP o sursă a ministerului francez al Apărării, sub condiția anonimatului. „Ne întrebăm doar dacă Leclerc nu ar fi un potir otrăvit. Scopul este să fie util și eficient.”

Franța are aproximativ 200 de Leclerc care au fost produse de grupul de apărare Nexter System.

Tancurile franceze au capacități similare cu Leopard 2 – un tun de 120 mm capabil să lovească ținte de până la patru kilometri distanță – dar nicio altă armată europeană nu le folosește.

„Ucraina nu caută Leclerc în special, ci mai degrabă artileria Caesar și sistemul Crotale”, a adăugat sursa franceză din apărare.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus ca hotărârea pentru furnizarea de tancuri grele Ucrainei se va lua în weekend – nimic nu este „exclus” pentru moment.

El a adaugat că decizia de a le oferi nu ar trebui să intensifice războiul, ar trebui să ofere beneficii „reale și eficiente” Ucrainei și nu ar trebui să submineze capacitățile de apărare ale Franței.

Parisul a salutat decizia de miercuri a Germaniei de a furniza tancurile sale Leopard 2 Ucrainei.

„Franța salută decizia Germaniei care extinde și amplifică sprijinul pe care l-am oferit cu livrarea AMX-10 RC”, a spus o purtătoare de cuvânt a președintelui.

Parisul este încă în discuții cu Italia cu privire la furnizarea sistemului de apărare aeriană MAMBA Ucrainei cautând să furnizeze mai multe rachete Crotale, au declarat pentru AFP surse din apărare.

Este programat ca Franța să predea Ucrainei primele 14 tancuri ușoare AMX-10 RC la sfârșitul lunii februarie, aproximativ 40 fiind așteptate să fie transferate în total.

Etichete: Franța | razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading