În ciuda sancțiunilor, economia rusă înregistrează un excedent de cont curent record în T1

by | 20 Apr 2022 | Extern

Prețurile ridicate la energie și continuarea achiziției de gaze și petrol rusești în primul trimestru al anului 2022 au permis Rusiei să înregistreze cel mai mare excedent de cont curent din istoria recentă, ceea ce indică faptul că sancțiunile UE împotriva țării au un efect limitat conform Euractiv.

Potrivit cifrelor Băncii Centrale a Rusiei, țara a exportat bunuri și servicii cu 58,2 miliarde de dolari mai mult decât valoarea importurilor sale, depășind de peste două ori și jumătate excedentul de cont curent pe care îl avea în primul trimestru al anului 2021.

În ultimele 12 luni, excedentul de cont curent al Rusiei a totalizat 157,8 miliarde de dolari. Acesta este un excedent de cont curent mai mare decât în ​​orice an precedent, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Excedentul de cont curent pare să fie realizat din prețurile ridicate ale gazului și petrolului, permițând Rusiei să obțină un preț mai mare pentru propriile exporturi de combustibili fosili pe care un număr de țări din UE continuă să le cumpere.

În timp ce SUA au interzis importurile rusești de energie, UE nu a restricționat achiziționarea de energie rusă pe termen scurt, deoarece unele state membre sunt foarte dependente de combustibilii fosili ruși.

UE intenționează să elimine treptat importurile de cărbune rusesc în termen de patru luni, dar valoarea cărbunelui rus se ridică doar la aproximativ 4% din valoarea importurilor UE de gaz și petrol rusesc.

La o întâlnire de luni (11 aprilie), miniștrii de externe ai statelor membre UE au discutat, dar nu au căzut de acord asupra unui embargo petrolier.

Deși livrările de energie din Rusia sunt importante pentru multe state membre, ele sunt și cea mai importantă pârghie pe care UE o are asupra economiei ruse, așa cum arată cifrele de mai jos.

Date de la Eurostat. Diagrama de Esther Snippe

Continuarea achiziției de energie rusă sprijină și rubla rusă. După ce SUA și UE au sancționat Banca Centrală a Rusiei pe 28 februarie, moneda națională a avut o prăbușire inițială pe piețele valutare.

Dar controalele de capital impuse de banca centrală, precum și afluxul constant de valută străină din cauza exporturilor de energie au ajutat rubla să-și revină aproape de nivelurile de dinainte de 24 februarie, când Rusia și-a început invadarea Ucrainei.

„Rubla se întărește din cauza intrărilor de valută excepțional de mari din vânzările de energie, a controalelor stricte ale capitalului asupra convertibilității rublei și a lichidității scăzute a pieței”, a scris economistul șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale, Elina Ribakova, într-o analiză recentă.

Orice ajustare care ar afecta grav economia rusă ar trebui să abordeze capacitatea statului rus de a se finanța prin exporturi de energie.

Etichete: Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading