Ministrul israelian de Finanțe Avigdor Lieberman a anunțat marți că lucrează la anularea  certificatului verde  COVID-19 din țară, invocând daunele aduse economiei.

Certificatul verde stipulează că numai cei care sunt vaccinați sau s-au recuperat de COVID-19 pot intra în locuri interioare, cum ar fi restaurante și magazine, precum și în locuri aglomerate în aer liber, inclusiv stadioane.

„Nu există nici o logică medicală, nici epidemiologică în Pass și mulți experți sunt de acord cu asta”, a scris Lieberman pe Twitter, exprimându-și îngrijorarea cu privire la „daunele directe aduse economiei și funcționării zilnice”, precum și panica publică.


„Colaborez cu toate organismele relevante pentru a anula permisul și pentru a menține o rutină normală de viață pentru toți”, a adăugat ministrul conform Times of Israel.

Numărul de cazuri grave a crescut, pe măsură ce oficialii se străduiesc să-și recalibreze răspunsul la varianta Omicron, care a provocat un număr uluitor de infecții în ultimele săptămâni, dar mai puține decese decât focarele anterioare.

Ministerul Sănătății a declarat că au fost confirmate 65.259 de noi infecții luni și 62.210 cazuri noi duminică. Ambele cifre au marcat recorduri zilnice.

Ministerul Sănătății a declarat marți că va continua să ofere a patra doză de vaccin israelienilor peste 60 de ani și grupurilor expuse riscului, în ciuda unui studiu publicat luni care indică că a patra injecție nu oferă suficientă protecție împotriva Omicron. Datele inițiale au arătat că varianta actuală larg răspândită Omicron este capabilă să ocolească vaccinul în multe cazuri.