Interdicțiile impuse rușilor și Rusiei lasă municipalitățile poloneze fără gaz

by | 3 May 2022 | Extern

Compania Novatek Green Energy, controlată de Rusia, a tăiat aprovizionarea cu gaze către mai multe municipalități poloneze din cauza sancțiunilor impuse oligarhilor și firmelor ruși.

Marți (26 aprilie), guvernul polonez a anunțat sancțiuni împotriva a 15 oligarhi ruși și a 35 de companii, inclusiv Novatek Green Energy, deținută de furnizorul rus de gaze OAO Novatek. Ca răspuns, compania a decis să oprească livrările către clienții săi polonezi, lăsând municipalitățile din Łeba, Mieścisko, Zagórów, Cegłów, Mrozy, Kałuszyn, Żuromin și Lubień Kujawski fără gaz.

Datorită sancțiunilor impuse de guvern în baza legii securității naționale și contracarării agresiunii ruse asupra Ucrainei, „din 25 aprilie 2022, […] Novatek nu se poate achita de obligațiile contractuale”, a spus compania în anunț. explicând că sancțiunile au avut ca rezultat înghețarea activelor financiare și economice ale companiei.

Guvernul a spus că nu poate preinforma municipalitățile în cauză cu privire la intențiile sale de a înscrie Novatek pe lista de sancțiuni, deoarece deciziile privind sancțiunile au fost luate în mod confidențial.

Pentru a restabili aprovizionarea cu gaze către municipalitățile lipsite de acestea, Polish Gas Distribution Group (PSG), operatorul național de gaze, va prelua infrastructura Novatek, a informat joi radioul RMF FM. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, aprovizionarea va fi reluată în această săptămână.

„Locuitorii municipalităților care au aprovizionare cu gaze din surse rusești vor fi asigurați [cu gaz] cât mai curând posibil”, a asigurat viceprim-ministrul Henryk Kowalczyk.

Novatek nu este singura companie care și-a oprit activitatea în Polonia ca reacție la sancțiunile guvernului. Îmbrăcăminte și echipament sport Marca GO Sport, inclusă și pe lista de sancțiuni, și-a suspendat vânzările în Polonia, a informat cotidianul economic „Puls Biznesu”.

De asemenea, compania poloneză de stat de gaze naturale PGNiG a fost informată de compania rusă Gazprom că va opri livrările de gaz către Polonia de-a lungul conductei Yamal.

Oficiali polonezi: Rusia suspendă livrările de gaz către Polonia

La începutul lunii martie, pe fondul războiului din Ucraina, proprietarii sucursalei poloneze a GO Sport au decis să o vândă „pentru a asigura continuarea angajării personalului său polonez”, a anunțat compania.

Etichete: energie-gaz | Polonia | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading