Invazia Ucrainei de către Rusia – o avertizare pentru Taiwan sau pentru China?

by | 19 Mar 2022 | Extern

Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia se prelungește la a patra săptămână, eșecul Moscovei de a supune apărarea ucraineană – în ciuda armatei sale superioare – a ridicat întrebări cu privire la ce ar putea însemna acest lucru pentru China și Armata Populară de Eliberare (PLA) în ceea ce privește o potențială invazie a Taiwan-ului.

Beijingul, care consideră Taiwanul o provincie separatistă, a afirmat în repetate rânduri că va reuni insula cu continentul. Deși președintele chinez Xi Jinping ar prefera să preia controlul asupra insulei fără luptă, el nu a exclus folosirea forței.

Într-un discurs din iunie 2021, Xi a declarat reunificarea o „misiune istorică” a Partidului Comunist Chinez și a avertizat că Republica Populară Chineză va lua „acțiuni hotărâte pentru a învinge” și a obține independența Taiwan-ului.

China a devenit mai confidentă în ultimii ani, intensificând exercițiile aeriene și navale în jurul insulei, lansând avertismente directe către Taipei împotriva stabilirii de legături tot mai strânse cu Washington. Sună familiar?

Și totuși, în ciuda unor asemănări cu conflictul în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina, rămâne de văzut dacă China ar putea fi încurajată să urmeze exemplul Moscovei și să lanseze o invazie a Taiwanului.

În primul rând, cât de capabilă este armata chineză?

Timp de aproape două decenii, armata chineză (PLA) a planificat, antrenat și construit sistematic forțe pe care le consideră necesare pentru a invada insula. Beijingul a crescut bugetul de apărare al țării pentru a-și moderniza și extinde capacitățile sale cibernetice, de rachete, aeriene, navale și de asalt amfibiu – toate acestea ar juca un rol cheie nu numai în atacarea Taiwanului, ci și de a menține SUA, aliatul Taiwan-ului, la distanță.

„PLA a atins deja capacitățile necesare pentru a desfășura blocade aeriene și navale, atacuri cibernetice și lovituri cu rachete împotriva Taiwanului”, a declarat Comisia de revizuire economică și de securitate dintre SUA și China într-un raport din noiembrie 2021 către Congres.

Capacitatea actuală de transport maritim și aerian militar a PLA ar putea debarca o forță inițială de 25.000 de soldați sau mai mult, potrivit comisiei, adăugând că China a dezvoltat capacități substanțiale de a folosi nave civile în operațiuni militare, oferind resurse pentru ca PLA să mute trupe suplimentare în Taiwan după ce și-au asigurat un cap de pont.

Căt de capabilă este armata taiwaneză?

Taiwanul este conștient de faptul că efortul de modernizare al PLA de decenii a anulat multe dintre avantajele militare pe care le-a avut cândva asupra Chinei.

Cu toate acestea, Taipei nu a stat cu mâinile în brațe. Pe măsură ce tensiunile dintre strâmtoare continuă să escaladeze, națiunea insulară a crescut legăturile de apărare cu Washington, și-a crescut baza industrială de apărare, și-a întărit apărarea în jurul punctelor cheie și a intensificat pregătirea militară. În plus, Taiwanul crește cheltuielile pentru apărare pentru a-și consolida capacitățile asimetrice – care includ arme, tehnologii și tactici concepute pentru a depăși golurile din apărarea sa atunci în cazul în care se va confrunta cu confrunta cu o armată mult mai mare și din ce în ce mai capabilă.

În conformitate cu Legea Relațiilor cu Taiwan, care permite vânzarea de arme americane pentru a permite insulei să „mențină o capacitate de autoapărare suficientă”, Taipei achiziționează platforme și sisteme cheie pentru războiul convențional și asimetric. Acestea includ drone capabile de lovituri la distanță, torpile avansate de putere mare, obuziere autopropulsate, sisteme de apărare de coastă și rachete de artilerie, rachete de atac terestre lansate cu rază extinsă, rachete de apărare aeriană portabile pentru oameni, elicoptere de atac și tancuri de luptă.

Statele Unite au jucat un rol esențial în modernizarea a 140 de avioane de luptă F-16A/B din Taiwan la cea mai recentă configurație F-16V, pe lângă faptul că oferă națiunii insulare alte 66 de F-16V-uri noi-nouțe.

Această nouă variantă oferă numeroase îmbunătățiri, mărind capacitătatea de a apăra spațiul aerian taiwanez. De exemplu, F-16V este echipat cu un radar mai avansat în comparație cu configurația F-16A/B, oferind o mai bună “înțelegere” a situației ceea ce duce la o țintire precisă. Alte modificări includ un nou computer performant, o legătură de date care le permite piloților să facă schimb de informații cu alte unități de câmp de luptă în timp real, un sistem electronic îmbunătățit și un sistem automat de evitare a coliziunilor.

Pentru a consolida și mai mult apărarea antiaeriană a insulei, Washingtonul a aprobat o modernizare a sistemelor de rachete sol-aer Patriot ale insulei.

În același timp, Taipei urmărește o politică de apărare autonomă, condusă de investiții sporite în cercetare și dezvoltare în producția internă de echipamente militare.

Potrivit celui mai recent Raport de Apărare Națională al Taiwanului, scopul este de a dezvolta o „putere de luptă eficientă pentru apărare, cu un concept asimetric, pentru a descuraja intențiile operaționale ale inamicului, pentru a preveni războiul din răsputeri și pentru a proteja pacea”.

Unele dintre cele mai notabile exemple din ultimii ani includ punerea în funcțiune a unui avion ușor de luptă și antrenament, construcția primului submarin dezvoltat intern, introducerea de noi stratificatori de mine, corvete de tragere cu rachete – acestea din urmă sunt menite să distrugă navele de debarcare amfibie și alte nave mari în cazul unui conflict.

Taipei se mișcă în regim de urgență palpabil, care poate fi văzut în aprobarea de către legislativ în ianuarie a unei finanțări suplimentare de 8,36 miliarde USD pentru forțele aeriene și marine.

„Bugetul special”, care urmează să fie cheltuit între 2022 și 2026, a venit peste cheltuielile militare de 17 miliarde de dolari care au fost deja rezervate pentru acest an. Bugetul apararii este de 3 ori mai mare decat al României in conditiile in care populatia Taiwanului este de 23 milioane.

Finanțarea suplimentară ar putea fi cheltuită pentru achiziționarea de echipamente antiaeriene fabricate pe plan intern, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, rachete antinavă, rachete de distanță lansate din aer și nave noi pentru Marina și Garda de Coastă din Taiwan. Sunt incluse rachetele sol-sol Hsiung Feng IIE cu rază lungă de acțiune care ar permite Taiwanului să lovească ținte situate la departare în China continentală.

Toate astea sunt suficiente pentru a descuraja China?

Etichete: China | Taiwan

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading