New York Times: Situația este dificilă; problema este că Ucraina pierde războiul

by | 8 Feb 2023 | Extern

Este greu de recunoscut, dar în fiecare zi, șansa unei victorii ucrainene se îndepărtează. Kievul rămâne fără trupe și echipamente. Inamicul este mai bine pregătit și are resurse aparent nelimitate la dispoziție.

„Ucraina pierde războiul, motiv pentru care statele membre NATO au decis să le ofere tancuri moderne. Cu toate acestea, mișcarea amenință să escaladeze conflictul”,

a scris jurnalistul The New York Times Christopher Caldwell în articolul său de opinie. Jurnalistul ziarului american consideră că decizia ca Statele Unite să furnizeze tancuri Abrams Ucrainei,

„a fost o reacție rapidă la o problemă serioasă”.

Decizia americană a convins și Germania să ofere tancuri Ucrainei și să-și dea acordul ca țările care au tancuri de producție germană să le transfere ucrainenilor. Însă aceste operațiuni pot dura 6-9 luni.

Problema este că Ucraina pierde războiul. Și din câte vedem, nu pentru că soldații săi nu mai luptă sau pentru că oamenii și-au pierdut încrederea, ci pentru că războiul s-a transformat într-un război asemănător Primului Război Mondial.

Astfel de războaie – precum Primul Război Mondial – sunt câștigate de partea care are mai multe rezerve în ceea ce privește demografia și resursele industriale, a scris autorul The New York Times.

Este aproape imposibil ca Ucraina să iasă învingătoare din acest război. Conform definiției președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, victoria ar însemna recâștigarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeei. Dar, așa cum stau lucrurile, acest lucru este imposibil.

Aproximativ 18% din teritoriul ucrainean este ocupat în prezent de Rusia. În viitor, din păcate, sunt șanse mai mari ca această proporție să crească, nu să scadă. În plus, la o populație de 3 ori mai mică decât a Rusiei, în curând deficitul de soldați ucraineni  își va spune cuvântul. Totuși, nu poți câștiga un război cu oameni peste 60 de ani, oricât armament ar trimite Occidentul.

Așteptările nerealiste ale ucrainenilor sunt întreținute și de ideea SUA de a-și distruge inamicul istoric Rusia, prin acest război proxy. Ultimele decizii de a trimite tancuri în Ucraina au creat impresia că e tot ce lipsește unei victorii finale însă tancurile, pe care se bazează atât de tare, vor ajunge abia peste multe luni iar Ucraina trebuie să reziste până atunci.

În ciuda propagandei de război din presa centrală, Rusia pare neclintită și neafectată economic de acest război, resursele sale militare fiind până acum nesfârșite. Nu același lucru este valabil pentru Ucraina dar nici pentru Europa și SUA.

Rusia crește producția de arme în timp ce europenii au depozitele goale

Până acum, Rusia a distrus aproape 70% din infrastructura critică a Ucrainei. Pare puțin probabil ca Occidentul să furnizeze Kievului suficiente arme de apărare aeriană de care are nevoie pentru a opri acest val de distrugere rusească. Lipsa de energie face din ce în ce mai dificilă menținerea aprovizionării cetățenilor ucraineni iar industria de armament ucraineană are nevoie disperată de electricitate pe când Rusia are la dispoziție un arsenal uriaș de rachete și drone.

Războiul va trece într-o fază de uzură și va continua probabil până țările furnizoare de armament vor spune Ucrainei „STOP”.

Etichete: razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading