Parlamentul European a votat ca UE să nu respecte tratatele și legile care nu-i convin

by | 2 Jun 2023 | Extern

Parlamentul European a votat în favoarea unei rezoluții care încalcă tratatul Uniunii Europene pentru a împiedica Ungaria să preia președinția rotativă a Consiliului European anul viitor, invocând îngrijorări legate de „deteriorarea statului de drept și încălcarea valorilor fundamentale ale UE”.

Rezoluția, care este pur simbolică și neobligatorie, a fost adoptată cu 442 de voturi pentru, 144 împotrivă și 33 de abțineri. Moțiunea a fost susținută pe scară largă de partide liberale, inclusiv Partidul Popular European (PPE), Socialiști și Democrați (S&D), Renew Europe, Verzii și Stânga.

Textul a făcut referire la preocupările pe care unii parlamentari europeni le au cu privire la cât de credibil poate Ungaria să-și îndeplinească sarcina președinției Consiliului European în a doua jumătate a anului viitor „având în vedere nerespectarea acesteia cu legislația UE și cu valorile consacrate”.

Atitudinea pro-pace a Ungariei precum și încercările de a păstra valorile tradiționale în societatea maghiară – mai puțini migranți, interzicerea propagandei LGBT pentru copii, politici pro-familie – precum și dorința de a-și păstra suveranitatea in fața UE, fac ca Budapesta să fie ținta unor măsuri abuzive și ilegale care să-i pună frâna.

Ministru de externe maghiar: Existența noastră este un pericol pentru mainstreamul progresist internațional

Deputații europeni care au fost coautorul textului au salutat rezultatul votului de joi. Printre aceștia se numărau Sophie in ‘t Veld și Daniel Freund – un critic de lungă durată al administrației premierului ungar Viktor Orbán.

„Majoritate largă în Parlamentul European pentru rezoluția noastră, care pune sub semnul întrebării capacitatea guvernului Orbán de a organiza președinția Consiliului în 2024. Nu trebuie să permitem unui autocrat să conducă UE!” a proclamat Freund pe rețelele de socializare.

„Nu cred că Uniunea Europeană este echipa de campanie pentru domnul Orbán, i-am permis să facă asta în ultimii 13 ani, așa că este suficient”, a adăugat europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld.

Rezoluția cere Consiliului European să găsească o „soluție adecvată” la preocupările lor cu privire la o organizație condusă de Ungaria, sau altfel se confruntă cu „măsurile adecvate” din partea parlamentarilor. Nu au fost puse la dispoziție alte detalii despre cum ar arăta aceste așa-numite măsuri.

Ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, i-a criticat miercuri pe liberalii din Parlamentul European, acuzându-i că continuă o „campanie de presiune împotriva Ungariei”.

„Majoritatea liberală de stânga a Parlamentului European conduce o campanie anti-maghiară mai acerbă decât oricând. Cei care anterior ne-au atacat din cauza migrației noastre și apoi a politicii noastre de protecție a copilului încearcă acum să pună un brand și să pedepsească Ungaria din cauza poziției lor în partidul pentru pace”, a scris ea într-o postare pe social media.

„Cu siguranță vor să ne tragă țara în război și, prin urmare, fac totul, atacă pe mai multe fronturi. Ei vor să ne ia președinția UE în a doua jumătate a anului 2024 și să le fure maghiarilor resursele UE pe care le merită”, a adăugat Varga.

După realegerea lui Orban, UE lansează procedura de suspendare a fondurilor UE pentru Ungaria, privind statul de drept

Rezoluția PE este lipsită de sens și este doar un mijloc de propagandă care servește doar pentru a arăta disprețul resimțit de politicienii liberali de la Bruxelles față de administrația conservatoare Orbán, care refuză să respecte linia Bruxelles-ului în chestiunile legate de Ucraina și ideologia progresistă promovată de Uniunea Europeană.

Conservatorii austrieci au anunțat deja că se opun unei asemenea hotărâri. Partidul Libertății din Austria (FPÖ) consideră că o încercare a europarlamentarilor de stânga de a priva Ungaria de președinția programată a Consiliului Uniunii Europene anul viitor este nedemocratică și de neconceput.

Premierul polonez îi critică pe parlamentarii liberali ai UE pentru că au votat pentru blocarea președinției maghiare a Consiliului UE.

„Polonia va indica foarte clar ilegalitatea și încălcările statului de drept de către Parlamentul European în acest sens”, a avertizat Morawiecki.

Etichete: control | UE | Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading