Planul european de plafonare a prețului la gaze, mort în fașă: toate țările se opun

by | 25 Nov 2022 | Extern

Toate cele 27 de state membre ale UE și-au exprimat miercuri dezacordul cu o propunere a executivului UE de a limita prețul gazului la 275 EUR/MWh. Planul a atras critici atât din partea susținătorilor, cât și a oponenților unei astfel de măsuri.

După luni de lupte interioare și negocieri, Comisia Europeană a propus plafonul înaintea reuniunii de azi a miniștrilor energiei privind ultimele măsuri de urgență ale blocului pentru a atenua o criză energetică pe măsură ce iarna se profilează.

Plafonul ar fi declanșat în cazul în care prețul cotațiilor pe o lună de pe bursa olandeză de gaze Title Transfer Facility (TTF) depășește 275 EUR/MWh timp de două săptămâni și dacă, în același timp, prețurile sunt cu 58 EUR mai mari decât prețul de referință global. pentru gazul natural lichefiat (GNL) timp de zece zile de tranzacționare consecutive.

Propunerea a atras critici din partea susținătorilor unei intervenții decisive pe piață pentru a reduce prețurile vertiginoase la energie, care în august anul trecut au atins niveluri record, după ce Rusia a tăiat aprovizionarea în urma sancțiunilor UE privind invazia Rusiei în Ucraina.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că nivelul propus este „foarte ridicat”, în timp ce un alt diplomat al UE a spus: „Este un plafon care nu ar acționa ca un plafon”.

Prețul de referință TTF a crescut de la propunerea comisiei de marți, tranzacționându-se la peste 130 EUR/MWh, comparativ cu un vârf de peste 340 EUR în august anul trecut. Firma de consultanță Eurointelligence a spus că aceste criterii propuse de comisie înseamnă că plafonul a fost „în mod clar conceput pentru a nu fi utilizat: cu alte cuvinte, nu este destinat să limiteze efectiv prețurile”.

Există până la 15 țări din UE care solicită un plafon robust. Printre acestea, Belgia, Polonia, Italia și Grecia au amenințat că vor bloca noi măsuri energetice dacă pachetul nu conține un plan de acțiune pentru prevenirea prețurilor excesive.

Pe de altă parte, însă, există o tabără mică, dar puternică, condusă de cea mai mare economie a UE, Germania. Alături de Țările de Jos, Suedia și Finlanda, acest grup a susținut că un plafon ar împinge furnizorii să vândă în altă parte și ar reduce stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

În încercarea de a atenua aceste preocupări, comisia a spus că urmărirea prețului global al GNL ar asigura că furnizorii continuă să vândă în Europa. De asemenea, a propus ca economiile obligatorii de gaz să intre în vigoare pentru bloc dacă se activează un plafon. Acest lucru ar marca o schimbare considerabilă în politicile UE, întrucât țările membre au acceptat până acum doar reduceri voluntare ale consumului de gaze.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading