Polonia e revoltată după ce Ucraina îl numește la externe pe admiratorul fascistului Stepan Bandera

by | 22 Nov 2022 | Extern

Polonia este revoltată după ce Ucraina îl numește pe Andrij Melnyk ca ministru adjunct de externe, care îl admiră în mod deschis pe naționalistul fascist ucrainean Stepan Bandera,  antiromân, antisemit și antipolon, responsabil pentru masacrele polonezilor și ale evreilor din Reichskommisariatul Ucraina, azi erou național al Ucrainei (Wikipedia) și sarbătorit pe străzi cu făclii aprinse, imagini desprinse din manifestările fasciste din trecut.

Numirea lui Andrij Melnyk în funcția de ministru adjunct pentru afaceri externe în Ucraina a fost întâmpinată cu o reacție negativă în Polonia, Andrzej Dera, consilier principal al președintelui polonez Andrzej Duda, afirmând: „Personal, sunt surprins, ca parte poloneză ne opunem mereu narațiunii Bandera, este inacceptabil și în niciun fel nu putem accepta politicieni care introduc o astfel de narațiune în spațiul public”, a spus Andrzej Dera, comentând despre Melnyk. numirea ca adjunct al ministrului de externe.

În timpul unui interviu la Polsat News TV, Dera a adăugat că Polonia nu se amestecă în numirile guvernamentale interne ale altor țări.

Această numire a fost numită de alți oficiali polonezi o insultă la adresa victimelor masacrului din Volhynia și o palmă dată Poloniei ce se adaugă la incidentul nefericit când o rachetă ucraineană a căzut recent în Polonia, ucigând două persoane.

Fake news-ul mortal al lui Zelenski duce lumea în pragul războiului mondial

Ministrul adjunct al afacerilor interne, Błażej Poboży, a spus că nu a fost un rezultat fericit. „Este o alegere proastă, indiferent de momentul în care a fost făcută”, și nu va fi de ajutor în relațiile poloneze cu Ucraina. Cu toate acestea, el a recunoscut că este un post junior și că politica externă va continua să fie condusă de altcineva, și anume actualul ministru de externe Dmytro Kuleba.

Vicepreședintele Parlamentului, Piotr Zgorzelski, de la Partidul Popular Polonez (PSL), a numit numirea o „înjunghiere în inima familiilor victimelor din  Volhynia”. El a considerat că Melnyk echivalează masacrul din Volhynia cu acțiunile poloneze din timpul războiului, total inacceptabil, spunând că pune sub semnul întrebării dacă procesul de exhumare din Volhynia și retrocedarea bisericilor poloneze din Ucraina se vor întâmpla vreodată.

Un alt vicepreședinte al parlamentului, Włodzimierz Czarzasty de la Partidul de Stânga, a considerat, de asemenea, că numirea lui Melnyk a fost o greșeală gravă.

Liderul partidului de dreapta radical Confederație, Krzysztof Bosak, a reamintit că Polonia a intervenit deja împotriva lui Melnyk la Kiev și, prin urmare, ucrainenii cunoșteau obiecțiile Poloniei față de el. El se temea că numirea nu a fost un accident și a reprezentat „o palmă pe fața Poloniei” pentru că nu a preluat povestea ucraineană cu privire la explozia rachetei care a ucis două persoane în estul Poloniei la începutul săptămânii.

Melnyk a fost numit vineri adjunct al ministrului afacerilor externe. El a dobândit notorietate pentru criticile sale usturatoare la adresa Germaniei în timpul mandatului său de ambasador al Ucrainei în Germania, dar a fost criticat puternic pentru comentariile sale de respingere a masacrul polonezilor din Volhynia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost rechemat din funcția sa de ambasador la scurt timp după acest incident.

În vară, Melnyk a spus unui jurnalist german că liderul naționalist fascist ucrainean Stepan Bandera a fost un luptător pentru libertate care se lupta pentru independența Ucrainei în fața totalitarismului sovietic și german. Bandera afostînsă și un aliat fidel al Germaniei naziste.

Melnyk a apărat pozițiile antisemite și antipolone ale lui Bandera și părea să nege masacrarea civililor polonezi în Volinia, punând la îndoială sursele istorice. El a mai spus că polonezii i-au masacrat pe ucraineni la fel de mult ca ucrainenii pe polonezi și că toate acestea au fost o parte nefericită a războiului; a mai spus că Bandera nu a fost un ucigaș în masă de polonezi sau evrei. Istoria îl contrazice însă.

(imagine Genya Savilou/AFP)

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading