Polonia își pune întreaga sa flotă de avioane de luptă MIG-29 „imediat și gratuit” la dispoziția Ucrainei

by | 9 Mar 2022 | Extern

Într-o întoarcere de 180 de grade, Guvernul polonez a confirmat marți seara că și-a pus întreaga sa flotă de avioane de luptă MIG-29 disponibilă „imediat și gratuit” Ucrainei.

Săptămâna trecută, guvernul polonez a afirmat că trimiterea de arme ofensive majore, cum ar fi avioanele de luptă în Ucraina, ar echivala cu „a se alătura conflictului” și că NATO nu este în război cu Rusia.

Într-o declarație șoc marți seară Polonia a anunțat că își va trimite întreaga flotă de avioane de luptă MIG-29 la baza forțelor aeriene americane de la Rammstein, în Germania, subliniind că aeronavele sunt gata să fie predate „imediat și gratuit”.

Avioanele nu pot fi transferate direct Ucrainei pentru a nu fi considerat un gest agresiv la adresa Rusiei. Ele vor fi transferate americanilor iar aceștia le vor trimite în Ucraina pentru că Rusia se vagândi de 2 ori înainte să declare război SUA.

Polonia deține în prezent 21 MiG-29A și 6 MiG-29UB.

Anunțul Ministerului de Afaceri Externe al Poloniei

“Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Guvernului Statelor Unite ale Americii.

În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor.

Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens”. (sursa – site-ul Guvernului)

Anunțul este o confirmare a discuțiilor citate de secretarul de stat american Anthony Blinken, care a declarat în weekend că se uită „foarte activ” la o schemă pentru a sprijini Polonia să doneze avioanele.

Comentariile lui Blinken au fost considerate remarcabile atunci când au fost făcute, deoarece au venit la doar câteva ore după ce guvernul polonez a catalogat știrea că va trimite avioane de luptă în Ucraina drept „ȘTIRI FALSE”.

Cu câteva zile înainte, președintele Poloniei s-a întâlnit cu secretarul general al NATO și a spus că „NATO nu este parte” în conflictul Ucraina-Rusia iar trimiterea de avioane în Ucraina „ar deschide o interferență militară”, iar Polonia „nu se alătură acestui conflict” .

În timp ce Polonia a spus clar că este bucuroasă să ofere gratuit vechile MIG-29 în noua declarație, a fost evident că se aștepta, de asemenea, să fie compensată pentru donația către Statele Unite, exprimându-și intenția de a cumpăra avioane F-16 utilizate dar operaționale.

Statele Unite și-au exprimat în repetate rânduri clar sprijinul pentru ca Polonia să-și dea avioanele de luptă, iar Regatul Unit s-a alăturat acestui mesaj, oferind Poloniei încredere și susținere absolute: „[Marea Britanie] i-ar sprijini pe polonezi și orice alegere ar face ei. ”

Cu privire la măsurile pe care Regatul Unit era acum dispus să le ia pentru a sprijini Polonia să se implice mai direct în conflictul cu Rusia, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a afirmat: „Vom proteja Polonia, îi vom ajuta cu orice au nevoie”.

Etichete: ajutor | Polonia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading