Proteste în Franța, Germania și Italia împotriva restricțiilor și pașapoartelor Covid

by | 2 Aug 2021 | Extern

Sute de mii de protestatari au ieșit pe străzile Franței, Germaniei și Italiei în weekend, pentru a-și exprima dezacordul cu privire la pașapoartele Covid și restricțiile impuse.

Poliția a făcut 72 de arestări în Franța și trei ofițeri au fost răniți în timpul protestelor la care au participat aproximativ 200.000 de persoane, comparativ cu doar 161.000 la demonstrațiile din săptămâna precedentă.

Aparent oficialii francezi sunt îngrijorați de „radicalizarea” protestelor și au făcut comparații cu demonstrațiile „vestelor galbene”  care au izbucnit în 2018. În unele cazuri, proteste împotriva pașapoartelor pentru vaccinuri din Franța au fost organizate de foști membri ai vestelor galbene.

În Franța, dovada vaccinării, un test Covid-19 negativ sau dovada recuperării în ultimele șase luni de la boală sunt acum necesare sub forma unui permis de sănătate, pentru a putea intra în muzee, cinematografe, teatre, hoteluri, etc. Protestatarii susțin că permisul, care se așteaptă să fie extins la restaurante și cafenele luna aceasta, le încalcă libertățile civile.

80.000 de italieni au participat sâmbătă la demonstrații similare în toată țara împotriva pașapoartelor de vaccin care urmează să intre în vigoare pe 6 august.

Manifestările au avut loc la Milano, Roma, Bologna, Padova, Genova, Napoli și Florența. La Milano, prim-ministrul Mario Draghi a fost descris ca fiind Hitler, în timp ce la Roma un protestatar purta o pancartă mare în care premierul apărea ca ofițer SS nazist.

Deși protestele au fost răspândite, ele reprezintă încă o minoritate de opinii. Până în prezent, 32 de milioane de italieni au avut ambele vaccinuri, însumând 60% din populația cu vârsta peste 12 ani.

Între timp, în Germania, mii de manifestanți anti-restricții au sfidat duminică interdicția de protest și s-au adunat ilegal pe străzile din Berlin, rezultând dispute cu poliția. Poliția a transmis că unii protestatari au „hărțuit și atacat” ofițerii din districtul vestic al capitalei, Charlottenburg și au ignorat blocajele rutiere.

Circa 600 de persoane au fost arestate, o persoaă, român se pare, și-a pierdut viața în arestul poliției.

Protestul a fost convocat de mișcarea „Querdenker” (Lateral Thinkers), care a apărut ca cea mai puternică voce împotriva restricțiilor coronavirusului din Germania. Judecătorii au interzis mai multe demonstrații planificate în acest weekend, inclusiv una pentru duminică, care urma să atragă aproximativ zeci de mii de manifestanți.

Manifestanți au afișat mesaje care spuneau „Libertate” și „Nu dictaturii coronei”.

Etichete: cenzură

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading