Rusia nu depinde de comerțul cu Occidentul: comerțul yuan-rublă a crescut cu 1000%

by | 6 Jun 2022 | Extern

Sancțiunile împotriva Rusiei elimina încet, încet dolarul din economia Rusiei. Moneda SUA are deja probleme în schimburile comerciale dintre Statele Unite și China. Ambele țări, Rusia și China, se bazează din ce mai mult în comertul exterior pe propriile monede – yuan(renminbi) și rubla.

Potrivit Bloomberg comerțul dintre Rusia și China în monedele naționale respective rublă și yuan a crescut cu 1.067% până la echivalentul a aproape 4 miliarde de dolari de la începutul invaziei Ucrainei. Cele două țări au început să întărească legăturile în acest an anunțând o prietenie „fără granițe” menită să contracareze influența SUA asupra economiei globale.

Comerțul Chinei cu Rusia a crescut cu 12% în martie, mai rapid decât comerțul cu restul lumii, potrivit Bloomberg. Importurile Rusiei din China au scăzut, dar comerțul a crescut în cealaltă direcție, probabil din cauza prețurilor la energie. Rusia a declarat în aprilie că se așteaptă ca comerțul cu China să ajungă la 200 de miliarde de dolari până în 2024, în creștere față de 150 de miliarde de dolari anul trecut.

Între timp, sancțiunile dure ale SUA împotriva Rusiei și controalele interne, stricte asupra capitalului impuse de Moscova au determinat scăderea tranzacțiilor dolar-rublă. Volumul dolar-rublă este la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, potrivit Bloomberg. Dedolarizarea Rusiei (și de a Chinei) progresează din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, la Moscova există temeri că o dependență prea mare de China ar face din Rusia un „stat client” al Beijingului.

Forțele influente de la Moscova sugerează din ce in ce mai mult o creștere a comerțul bilateral în cadrul comunității BRICS asigurându-se astfel o mai mare diversificare. Există și alte țări din Sudul Global, inclusiv America Latină și Africa, care sunt încă deschise comerțului cu Rusia – chiar și fără a fi nevoie să folosească dolari. Chiar și în occidentul condus de SUA există rezistență la ruperea completă a legăturilor economice cu Rusia.

Etichete: BRICS | China | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading