Șeful NATO: Stocurile de arme sunt epuizate, statele membre trebuie să ia măsuri

by | 19 Sep 2022 | Extern

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că este necesar ca statele membre NATO să-și sporească producția sau achiziția de arme după ce și-au epuizat în mod semnificativ stocurile de arme prin furnizarea de arme Ucrainei.

Vorbind într-un interviu la CNN joi, secretarul general al NATO a lăudat „unitatea fără precedent în sprijinul Ucrainei” a blocului militar, dar a subliniat că asistența continuă a NATO pentru națiunea est-europeană asediată după invazia rusă a avut un cost semnificativ pentru state membre NATO.

El a afirmat că ajutorul pentru apărare pentru Ucraina a fost până acum „luat din stocurile noastre existente, așa că acum se epuizează”. Stoltenberg a avertizat că alianța trebuie să acorde prioritate refacerii stocurilor epuizate.

„Prin urmare, unul dintre principalele obiective ale NATO este colaborarea cu industria de apărare pentru a crește producția”, a spus Stoltenberg, menționând că producția suplimentară de muniție și arme ar ajuta la menținerea nivelului actual de sprijin pentru Ucraina și ar asigura că membrii NATO au „descurajare și apărare” disponibile la dispoziția lor.

Stoltenberg a declarat că problema se află pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a miniștrilor apărării a NATO din octombrie.

De la începutul invaziei, majoritatea statelor membre NATO au furnizat guvernului Zelensky de la Kiev arme și muniție, cele mai generoase contribuții venind din Statele Unite, Marea Britanie și Polonia.

La începutul lunii septembrie, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a declarat că Germania a „predat deja o sumă incredibilă din rezervele Bundeswehr” guvernului ucrainean și a spus că țara a „atins acum limita” în ceea ce privește ceea ce este. capabil să-i furnizeze lui Zelensky.

Germania continuă să se confrunte cu critici din partea guvernului ucrainean pentru că nu a furnizat țării ceea ce cere, inclusiv arme grele moderne precum tancul de luptă greu Leopard 2 A7V și Marder IFV.

„Semnale dezamăgitoare din partea Germaniei, în timp ce Ucraina are nevoie acum de Leoparzi și Marders – pentru a elibera oamenii și a-i salva de la genocid”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter. El a spus că nu există „un singur argument rațional cu privire la motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, ci doar temeri abstracte și scuze. De ce îi este frică Berlinului?”

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a avertizat și el că stocurile de arme ale Uniunii Europene aproape epuizate, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina  și că acestea trebuie completate.

Șeful politicii externe a UE: Stocurile militare ale UE sunt aproape epuizate

Aceste semnale politice puternice vor îndemna țările membre să se angajeze în cheltuieli militate exorbitante de urgență, chiar acum când mai ales țările europene se confruntă cu o puternică criză a energiei dar și cu o inflație record ce anunță o criză economică la orizont.

Bugetele naționale foarte greu încercate și afundate în datorii în ultimii doi ani din cauza pandemiei, vor fi secate și mai mult de cheltuielile militare. Taxele și impozitele vor crește peste tot pentru acoperirea achiziționării de armament iar cetățenii vor deveni și mai săraci.

Săracia, foamea și frigul vor fi următoarele stări pe care le vom simți. Posibil ca schimbările sociale să ne vină de hac mai repede decât schimbările climatice.

Etichete: armament | NATO

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading