Situația la zi. Găsirea unei soluții pașnice întârzie. Este cineva interesat de ea?

by | 18 Oct 2022 | Extern

Economia ucraineană se va micșora cu mai mult de o treime din cauza războiului. Atacurile rusești asupra infrastructurii civile aflate departe de prima linie vor complica și mai mult situația economică într-o țară în care sărăcia a crescut de zece ori în acest an.

De la începutul războiului, Occidentul a dat Ucrainei 35 de miliarde de dolari – unele nerambursabile, altele în împrumuturi.

Președintele Zelenski speră să obțină încă 55 de miliarde de dolari – 38 pentru a acoperi deficitul bugetar așteptat pentru anul viitor și alte 17 miliarde pentru a începe reconstrucția – în primul rând a instalațiilor de energie, locuințelor și școlilor.

SUA presează UE să crească ajutorul financiar pentru Ucraina

Dar confruntările nu par a se opri. Forțele ruse desfășoară în prezent atacuri din ce în ce mai intense asupra Bakhmut-ului, un oraș extrem de important din punct de vedere strategic din regiunea Donețk. Dacă îl vor captura, vor avea o cale deschisă către orașe și mai importante – Kramatorsk și Slavjansk. Deși au pătruns în suburbiile de sud-est și de est, apărarea este dură și orașul rezistă dar lipsesc electricitate, gazul și apa.

“Luptele active continuă în diferite zone ale frontului. Situația din regiunile Donețk și Lugansk este încă foarte dificilă. Cea mai dificilă situație este în Bahmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem pozițiile”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o intervenție televizată.

Armata rusă susține că a reușit să oprească contraofensiva ucraineană în regiunile Lugansk și Herson iar evacuarea civililor a început din Herson. În timp ce în regiunea Donețk încearcă să păstreze granițele administrative, rușii își construiesc poziții defensive la Lugansk pentru a păstra ceea ce au câștigat.

“În ultima zi, forțele armate ruse au continuat să folosească arme aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune pentru a viza activele militare ucrainene și instalațiile energetice”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Iarna rece ucraineană este chiar după colț, iar din cauza atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice, țara s-ar putea confrunta cu o reducere a energiei electrice, în timp ce orașele din zona de război sunt fără apă, electricitate și gaz. În același timp, mulți sunt șomeri și așa de 235 de zile, de când a început războiul din Ucraina.

Ucraina oprește exporturile de energie electrică către UE din cauza atacurilor rusești

Între timp soldații ruși continuă să sosească în Belarus, un MiG 31 înarmat cu rachete hipersonice fiind zărit deasupra Minskului. Circa 9000 de ruși vor forma împreună cu soldații din Belarul un grup militar reginoal care va desfășura exercițiiample la granițacu Ucraina.Dar și NATO, de partea cealaltăa început exerciții militare de verificare a arsenalului nuclear.

China a cerut cetățenilor să părăsească Ucraina, la fel și Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Serbia și Egipt, în mod semnificativ, toate în relații bune cu Rusia.

Toată această escaladare din ultimele săptămâni ne fac să credem că nu există nicio intenție de nicio parre de încetare a ostilităților și de a găsi timid, un drum spre pace. De suferit, așa cum simțim pe propria piele, are de suferit o lume întreagă iar apelurile populațiilor către politicieni pentru gasirea unei soluții pașnice nu trebuie să înceteze.

Etichete: urmări război

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading