Unde sunt cele mai mici facturi la utilități din Europa?

by | 8 Jun 2022 | Extern

Cele mai mici prețuri la utilități din Europa, potrivit celei mai recente comparații internaționale de prețuri realizate de Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților din Ungaria (MEKH), sunt plătite de consumatorii maghiari. Realizată în mai, aceasta este cea mai recentă dovadă că politica energetică a premierului ungar Viktor Orbán dă roade.

Prețul mediu al gazelor naturale pentru consumatorii rezidențiali este cel mai scăzut în Ungaria, chiar și măsurat în paritatea puterii de cumpărare.

Potrivit raportului MEKH, în luna mai, prețul mediu al gazelor naturale în Budapesta a fost de 2,75 euro cenți pe kilowatt-oră (kWh), care este cel mai mic dintre capitalele incluse în sondaj. Prețul mediu al gazelor naturale pe gospodărie în luna mai a fost de 19,04 euro cenți în Viena, 26,85 euro cenți în Amsterdam și 14,92 euro cenți în Praga.

Prețurile scăzute ale gazului din Ungaria au mult de-a face cu dependența țării de energie ieftină rusească, guvernul lui Viktor Orbán subliniind că gospodăriile maghiare nu ar trebui să plătească prețul pentru războiul din Ucraina. Orbán a căutat în mod obișnuit să se asigure că Ungaria este scutită de sancțiunile de petrol și gaze împotriva Rusiei.

Această energie ieftină s-a tradus prin faptul că prețul mediu al energiei electrice din Budapesta este al doilea cel mai scăzut din Europa, cu 10,17 eurocenți pe kWh în mai, consumatorii plătind mai puțin doar în Belgrad. Cu toate acestea, aceeași cantitate de energie electrică a costat 49,32 cenți la Roma, 40,14 cenți la Praga și 47,44 cenți la Viena.

Prețul mediu al gazelor naturale rezidențiale măsurat în paritatea puterii de cumpărare a fost cel mai scăzut din Budapesta în luna mai, 0,0438 PPS pe kWh (standardul puterii de cumpărare, unitatea europeană de putere de cumpărare), în timp ce Ungaria s-a clasat pe locul trei cel mai ieftin în cazul energiei electrice, la 0,1616 PPS. .

Raportul MEKH a examinat, de asemenea, raportul dintre costurile consumului de energie electrică și gaze naturale și venitul net pe o bază lunară, adică cât de mult din venitul lunar al unei gospodării este cheltuit pentru consumul de energie electrică și gaze naturale.

În Budapesta, a fost de 2,6 la sută în mai, a doua cea mai bună valoare după Luxemburg. Prin comparație, în aceeași lună, gospodăriile au cheltuit 11,7 la sută din venit în Sofia și 8,8 la sută la Praga pentru energie.

În Ungaria, ca urmare a reducerilor de prețuri la utilități, prețul energiei electrice și gazelor naturale plătite de consumatorii care utilizează serviciul public este stabilit prin lege, ceea ce înseamnă că populația maghiară este protejată împotriva creșterii prețurilor de pe piețe, a spus MEKH.

Săptămâna trecută, guvernul ungar a impus o taxă excepțională în valoare totală 800 de miliarde de forinți (2,01 miliarde de euro) asupra marilor corporații – în principal companii de energie și bănci – pentru a reduce povara bugetară legată de subvenționarea costurilor energiei, inclusiv facturile de utilități și prețurile la combustibili plafonate de stat.

Etichete: Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading