Ungaria îsi impune poziția în fața UE în privința importurilor de petrol rusesc în Europa

by | 31 May 2022 | Extern

După câteva săptămâni de negocieri îndelungate, în mare parte blocate de Ungaria, liderii UE au ajuns luni (30 mai) la un compromis politic pentru a interzice importurile maritime de petrol rusesc până la sfârșitul anului, dar nu au ajuns la un embargo total.

Conform compromisului convenit de liderii UE, embargoul parțial va include petrolul și produsele petroliere transportate pe mare dar va permite în mod esențial o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conductă.

„Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, reducând o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război. Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Ambasadorii UE urmează să ia decizia legală miercuri (1 iunie) pentru aprobarea embargoului asupra petrolului și al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia, a declarat Michel reporterilor după discuțiile de luni.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această mișcare „va reduce efectiv cu aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, deoarece Germania și Polonia s-au angajat să renunțe la livrările prin conducte către teritoriul lor.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE a plătit Rusiei un total de 56,5 miliarde de euro în schimbul livrărilor de combustibili fosili, plățile pentru petrol ajungând la aproape 30 de miliarde de euro fiind contabilizate în livrările de țiței – bani fiind folosiți pentru finanțarea războiului.

Cu toate acestea, acordul nu corespunde propunerii inițiale a Comisiei Europene, care prevedea interzicerea tuturor importurilor de petrol. Acest lucru nu a fost convenit din cauza opoziției acerbe din partea mai multor țări UE, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea cu petrol rusesc prin conducte.

Menținerea conductelor în afara oricărui embargo petrolier rusesc a fost o cerere cheie a Ungariei, care se temea că o interdicție îi va pune economia în pericol, având în vedere dependența sa de petrolul livrat de conducta Druzhba din Rusia.

Ungaria, fără ieșire la mare, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducta Druzhba, a continuat să se opună sancțiunii până luni și, împreună cu Slovacia și Republica Cehă, au cerut o excepție de la interdicția de import.

Liderii UE nu s-au pus de acord asupra duratei oricăror scutiri ale petrolului furnizat prin conductă, comunicatul final al summit-ului afirmând că „vor reveni la problema excepției temporare pentru țițeiul livrat prin conductă cât mai curând posibil”.

Mai mult, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, le-a spus reporterilor care sosesc la summitul de la Bruxelles că va căuta, de asemenea, garanții că va putea cumpăra petrol pe mare dacă transporturile de petrol rusești nu vor mai veni prin conducta Druzhba, principala sursă de importuri de țiței a țării. .

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading