Victimă a Statului Islamic și laureată cu Nobel pentru Pace cenzurată în Canada să nu ofenseze musulmanii

by | 22 Nov 2021 | Extern

La peste trei luni după ce Toronto District School Board (TDSB) a început represiunea împotriva literaturii europene pentru copii și a distrus 5.000 de cărți pentru că ar fi „ofensive” pentru indigeni, organismul a stârnit din nou scandal pentru că și-a retras sprijinul pentru un eveniment din clubul de carte cu Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace Nadia Murad, temându-se că ar putea „ofensa” studenții musulmani.

Evenimentul trebuia să aducă în discuție două cărți în prezența autorilor lor – „Nothing But the Truth: A Memoir” de Marie Henein și „The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State” a Nadiei Murad.

Consiliul de administrație a declarat că și-a retras sprijinul pentru organizarea evenimentului din octombrie cu Henein, fiica imigranților egipteni și unul dintre cei mai importanți avocați ai Canadei, deoarece cartea ei a fost „problematică”, deoarece a „apărat” fostul realizator CBC, Jian Ghomeshi, când acesta a fost acuzat de agresiune sexuală în 5 cazuri dar a fost găsit nevinovat de justiție.

Pentru evenimentul lui Murad, care urma să aibă loc în februarie 2022, consiliul de administrație a spus că romanul scris de ea ar putea „promova islamofobia” și „ofensează” studenții musulmani.

Murad, o activistă pentru drepturile omului, avea 19 ani când a fost luată ca sclavă sexuală în 2014 de militanții Statului Islamic care i-au invadat satul din nordul Irakului.

Într-o altă explicație din partea consiliului, purtătorul de cuvânt al TDSB, Ryan Bird, a declarat pentru The Globe and Mail: „Se pare că a existat o neînțelegere, deoarece departamentul de „echitate” nu examinează și nu aprobă cărțile pentru cluburile de carte”. El a mai explicat că „cele două cărți au fost totuși examinate de membrii consiliului, așa cum este practica, pentru a decide sau nu distribuirea lor către elevi”.

Înființat de Tanya Lee, în urmă cu patru ani în 2017, clubul de carte „A Room of Your Own”, invită fete tinere cu vârste între 13 și 18 ani, din diferite școli gimnaziale și le permite să citească o carte și apoi să o discute virtual cu autorul.

Vorbind despre decizia consiliului, Lee i-a spus lui Helen Fisher, directorul școlii, responsabilă cu informarea lui Lee despre decizia consiliului: „Asta este ceea ce înseamnă Statul Islamic. Este o organizație teroristă. Nu are nimic de-a face cu musulmanii obișnuiți. Consiliul școlar din Toronto ar trebui să fie conștient de diferență”.

Este pentru prima dată când consiliul de administrație a respins un eveniment organizat de clubul ei de carte, a spus Lee.

Mulți scriitori și ziare canadieni au criticat acțiunea consiliului.

Etichete: cenzură

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading