Oficialii ucraineni au folosit războiul cu Rusia ca o cortină de fum prin care să se îmbogăţească prin „estorcarea, jefuirea şi slăbirea rivalilor comerciali” pentru a crea o nouă elită politică, relatează POLITICO.
Julia Kiryanova, CEO al Smart Holding – unul dintre cele mai mari conglomerate de investiții din Ucraina – a declarat pentru POLITICO că compania are active de până la 96 de milioane de dolari, 40 de companii și 30 de puțuri de gaze naturale confiscate de serviciile de securitate ale Ucrainei. Raidurile au fost efectuate din motive de siguranță națională, susțin ei.
Și Smart Holding nu a fost singurul caz. Parimatch, o companie internațională de pariuri sportive, a fost sancționată în martie a acestui an fără nicio „comunicare formală [sau] explicație”, în ciuda faptului că e proprietate ucraineană nu rusă și a donat peste 40 de milioane de dolari în ajutor umanitar legat de război.
Scopul guvernului ucrainean, potrivit lui Kiryanova, este de a fura bogăția „vechii elite” pentru a o oferi uneia noi.
„Noi oligarhi vor apărea în curând”, a adăugat ea, „nimeni nu este în siguranță”.
„Când țara și oamenii au cel mai mult nevoie de unitate, unii dintre cei foarte puternici folosesc norul războiului pentru a viola afaceri”, a spus un alt director corporativ pentru POLITICO.
Preocupările privind corupția din Ucraina depășesc confiscarea activelor companiilor private. O serie de politicieni ucraineni de top au fost arestați sau au demisionat în cel mai mare scandal de corupție din Ucraina, inclusiv în ministerele apărării și infrastructurii, care gestionează fonduri din Occident.
Un consilier prezidențial de top și patru miniștri adjuncți – printre acești doi oficiali ai apărării, împreună cu cinci guvernatori regionali au fost forțați să-și părăsească posturile.
Criza care adâncește rănile războiului din Ucraina: corupția profundă a elitei politice
Ucraina are un istoric de țară profund coruptă și în 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 de țări în clasamentul statelor corupte.