Continua haosul în Educație: se va renunța la pragul de vaccinare de 60% la o rată de infectare sub 3 la mie

by | 9 Nov 2021 | Politică

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a răzgândit în privința deschiderii școlilor după nici 4 zile, spunând că vrea ca școlile să fie deschise fizic dacă rata de infectare în localitate este sub 3 la mie. Astfel, în aceste condiții se va renunța la pragul de vaccinare de 60% a personalului din unitățile de învățământ respective.

Potrivit acestuia, propunerea este ca acolo unde incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori este mai mare de 3 la mie să se păstrează pragul de vaccinare de 60% în rândul personalului școlilor.

Întrebat la Digi 24 dacă acest scenariu este luat în calcul peste tot, înclusiv în Capitală, sau doar în mediul rural, Cîmpeanu a răspuns: “Peste tot. În orice loc în care rata de infectare coboară sub 3 la mie”.

Cîmpeanu a spus că pentru decizia de redeschidere a școlilor, începând de luni, cu prezență fizică doar acolo unde personalul este vaccinat în proporție de peste 60% au fost luate în considerare opiniile sindicatelor, elevilor, precum și din partea părinților.

  • “Într-o singură săptămâna s-au adăugat 1.000 de școli și grădinițe cu personalitate juridică ce au depășit pragul de vaccinare de 60%. Cu titlu de exemplu, dacă într-o gradinită cu 10 angajati s-a mai vaccinat o singură persoană, rata de vaccinare a crescut cu 10%.
  • Rămân un susținător asumat al importanței funcționarii școlilor cu prezență fizică, cu atât mai mult în grădinițele unde predarea online este dificil de imaginat de către orice persoană cu minim bun simț.
  • Varianta 1 era aceea a păstrării tuturor școlilor și grădinitelor închise, variantă pe care am considerat-o inacceptabilă.
  • Varianta doi era aceea a deschiderii tuturor școlilor fără restricții suplimentare, ceea ce, din păcate, iarăși era imposibilă pentru că am fi negat problemele epidemiologice.
  • În consecință, trebuia asumat un criteru pentru a departaja ce se poate deschide în condiții mai sigure pentru elevi și profesori de ceea ce nu putem încă deschide cu prezență fizică.
  • OMS a recomandat 70% ca prag de imunizare cu includerea celor trecuți prin boală. Am explicat că din cauza monitorizării foarte dificile, perioade diferite în dinamică, trecuți prin boală cu și fără certificare, s-a decis compensarea prin coborârea pragului de vaccinare la 60% fără includerea celor trecuți prin boală”, a mai declarat ministrul Educației.

Cum să te răzgândești în doar 4 zile?

Joi, Cîmpeanu  și șeful lui, Iohannis hotărâseră ca doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului – profesori și angajați – este de cel puțin 60% vor fi deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie. În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online.

Mă întrebăm atunci retoric care este fundamentul științific pentru aceată decizie? De ce sunt profesorii obligați să-și declare statutul vaccinal? Care este baza legală și justă?

Cum funcționează mersul la școală unde toți sunt vaccinați într-o localitate unde rata îmbolnăvirilor este 20 / 1000? Dar într-o localitate cu incidență a bolii de 1 / 1000 dar cu profesorii nevaccinați, școala va fi închisă? Cine decide aceste măsuri aberante și ilogice?

Care era atunci motivul și fundamentul legal pentru pragul de vaccinare și cum de nu mai sunt valabile acum toate aceste concluzii?

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading