Ministrul Finanțelor lucrează la eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor în domeniile IT, construcții și cercetare

by | 29 Sep 2021 | Politică

Așa cum a lăsat și Cîțu să se înțelegă acum 2 zile, it-iștii (dar și alții) vor rămâne probabil fără scutirea de impozit rezolvând 2 probleme dintr-o lovitură: o sumă considerabilă adăugată la buget (circa 3%) dar și o lovitură directă electoratului USR și implicit acestui partid progresist. Măsura se va aplica, aparent și pentru alte excepții de la plata impozitelor pentru că, pe sfârșitul anunțat al acestei guvernări, PNL-ul a descoperit că ”e o chestiune de echitate, corectitudine”.

Mai concret, într-un interviu pentru Antena 3 întrebat dacă guvernul va mări TVA în 2022, ministrul Dan Vîlceanu a spus:

”Exclus să creștem TVA. Dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe venit și plata contribuțiilor”.

Întrebat dacă e vorba despre salariații din IT, cercetare și construcții, Vîlceanu a spus că:

”sunt mai multe categorii. Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile. De altfel avem și critici din partea Comisiei și altor organisme internaționale”.

Și pentru că pare aberant ca săracii să plăteacă impozit pe salarii amărâte de 2000 de lei și bogații nu pentru salarii de 3000 de euro, am făcut în trecut o trecere în revistă a sumelor pe care România le pierde din impozitele necolectate de la it-iști:

67.038 salariati IT beneficiau de reducerea impozitului pe venit, in valoare de circa 75 miliane lei, lunar.

  • Scutirea angajaţilor din IT dateaza din 2004 (deci de 17 ani)
  • Numărul din prezent al IT-iştilor este de 10 ori mai mare
  • Dacă ar fi impozitaţi, lunar s-ar colecta 75 milioane de lei, deci 900 milioane anual.
  • În 2020, cele mai mari salarii au fost câştigate de angajaţii din IT

Putem trage concluzia că în aceste vremuri grele, de criză, pensiile prea mici nu au fost mărite pentru 5 milioane de pensionari, alocațiile nu au fost mărite conform legii în vigoare, salariații cu salarii mici au plătit taxe și impozite dar salariații cu cele mai mari salarii nu plătesc impozit pe venit, de 17 ani.

Poate sunteți curioși să aflați ce putem face cu suma de 900 milioane lei (anual) care s-ar colecta de la IT – iști dacă și -ar plăti impozitul pe venit:

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading